Spring naar de content

Spion/journalist is nu baan kwijt

Op zich is het heldhaftig te infiltreren bij het geweldadige extreemlinks, het aan de grote klok hangen is minder slim. Met enig rumoer onthulde de Telegraaf het dubbelleven van spion/journalist Paul Kraaijer. Hij woont sinds augustus 2010 in Suriname en werkte daar nog steeds als journalist. Tot vandaag.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Kraaijer was hoofdredacteur van de website Super Suriname en hij was verbonden aaan opinieblad de Parbode. Moor ook in Suriname wordt De Telegraaf gelezen en uitgever Jaap Hoogendam was not amused: Kraaijer moet weg. “Parbode en de nieuwssite staan voor zuivere journalistiek en maken zich er juist sterk voor iedere schijn van belangenverstrengeling uit te bannen. Uitgever en redactie zijn van mening dat de combinatie van journalist en infiltrant volstrekt ontoelaatbaar is en nemen afstand van de handelingen en uitlatingen van Kraaijer,” aldus Hoogendam.

Maar volgens Kraaijer wordt er een vies spelletje gespeeld: “Ik betreur het dat de uitgever van de Parbode en van deze website zich zo ongenuanceerd opstelt in een kwestie die werkelijk ver is verwijderd van de Parbode. Maar, omdat het blad in enkele Nederlandse media wordt genoemd omdat ik af en toe artikelen schrijf, vindt Hoogendam dat de Parbode wordt ‘meegesleurd’. Hij is zakenman en vreest, geheel onterecht, schadelijke gevolgen voor zijn blad. Daarom ben ik aan de kant gezet.”

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) wil nu opheldering van minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) over de inzet van AIVD-agenten die zich voordoen als journalist.

Vakbondsleider Thomas Bruning: ”Dit zet de geloofwaardigheid van journalisten onder druk. Dat kan ze hinderen in hun werk.” De politiek roert zich ook. SP’er Ronald van Raak wil een onderzoek naar het handelen van de AIVD. Hij is met name onsteld over het feit dat Kraaijer betrokken was bij het organiseren van gewelddadige acties: “Veiligheidsdiensten moeten Nederland veiliger maken, niet mensen in gevaar brengen. Ik begrijp heel goed dat soms infiltraties nodig zijn bij gewelddadige organisaties. Maar het is niet de bedoeling dat medewerkers van de AIVD gewelddadige acties gaan organiseren.”

Onderwerpen