Spring naar de content

Buitenkans

Uit de inbox: een e-mail die ons deed watertanden. Een zekere Nick van Tilburg bood ons een aflevering aan van de veelgelezen HP-rubriek ‘Zelfportret’ met van niemand minder dan Gerard Reve.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

In 1996 zou de meester de vragen – het betreft de beroemde questionnaire van Marcel Proust – hebben beantwoord. We mochten het eindresultaat zomaar aanschaffen voor een schamele 325 euro.

We voelden ons vereerd, tot Van Tilburg na enig doorvragen van onze kant meldde dat het stuk destijds is opgetekend door Tom Rooduijn en afkomstig is uit ‘een redelijk recent gepubliceerd bibliofiel boek’. We zouden er ook een ongepubliceerde Reve-foto bij krijgen, gemaakt door Klaas Koppe.

U leest het goed: geschreven door Rooduijn, gefotografeerd door Koppe. Had Van Tilburg wellicht het copyright in handen?

Daar hadden we een punt. Rooduijn en Koppe moesten voor publicatie wel eerst toestemming geven. Van Tilburg per mail: “Aan de andere kant zouden jullie het stuk mogelijk ook anoniem kunnen publiceren (want de ‘auteur’ zelf heeft in dit stuk vrijwel geen enkele wezenlijke toevoeging).”

Hij liet het aan onze beleefdheid en juridische inschatting over om een keuze te maken. Het bedrag van 325 euro voor andermans werk bleef echter staan.

Dit stukje is ons beleefde antwoord: nee bedankt. Maar hartelijk dank voor het aanbod.