Spring naar de content

Een president mag niet op vakantie

Politiek leiders gaan altijd op het verkeerde moment op vakantie. Neem Mark Rutte. De man was een paar dagen weg, werd gespot op een dansfeestje, en kreeg meteen het commentaar waarom hij juist tijdens deze tijden van crisis vakantiedagen opnam. Barack Obama krijgt dezelfde kritiek nu hij tien dagen gaat uitrusten op Martha’s Vineyard, een eiland voor de kust van Massachusetts waar vele Amerikaanse presidenten heen vakantie vierden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Mitt Romney, presidentskandidaat voor de Republikeinen, vindt dat Obama in Washington zou moeten blijven. Tegen een radiozender in Chicago: “If you’re the president of the United States, and the nation is in crisis – and we’re in a jobs crisis right now – then you shouldn’t be out vacationing. Instead you should be focusing on getting the economy going again. And, yeah, go back to the office yourself, pull back members of Congress and focus on getting the job done.

Obama ligt momenteel dan wel onder vuur, George W. Bush had op het moment van zijn eerste termijn waarop Obama zich nu bevindt ongeveer 190 dagen vakantie genoten: veel meer in vergelijking met de zestig dagen die de huidige president heeft opgenomen. Het Witte Huis laat weten aan de Huffington Post dat de president nooit helemaal uit zijn functie is, omdat hij altijd personeel aan zijn zijde heeft en ook op zijn vakantieadres officiële berichten ontvangt over onder andere nationale veiligheid en economie. Daarnaast ligt Martha’s Vineyard dicht genoeg bij Washington, mocht Obama snel terug moeten keren, meent de persofficier van het Witte Huis.

Er zijn voorbeelden van Amerikaanse presidenten die op cruciale momenten op vakantie waren. George W. Bush bijvoorbeeld, ontving in augustus 2001 (een maand voor de aanslagen op de WTC-torens) een bericht van de CIA, die hem waarschuwde voor plannen voor een aanslag van Al Qaida. Ook was – en bleef – hij op vakantie toen orkaan Katrina New Orleans in 2005 enorme schade toebracht. Dit kwam zijn imago duur te staan.

Ook John F. Kennedy en George Bush sr. waren op vakantie op cruciale momenten (start van de bouw van Berlijnse Muur in 1961, resp. het ongedaan maken van de Iraakse inval in Koeweit in 1991). Bill Clinton gaf tijdens zijn vakantie in 1998, ook vanaf Martha’s Vineyard, het bevel voor luchtaanvallen als vergelding voor de aanslagen van Al Qaida op Amerikaanse ambassades in Afrika. Hij besloot snel na het bevel terug te gaan naar het Witte Huis.

Obama’s internationale collega’s besloten deze zomer wél hun vakantie te onderbreken om terug te keren naar huis. Premier David Cameron kwam terug naar aanleiding van de rellen in Engeland en Nicolas Sarkozy brak zijn vakantie af vanwege economische problemen in Frankrijk. Maar Obama, die doet een ‘geforceerde en doorzichtige poging om algehele controle en totale ontspanning uit te stralen’, volgens columniste Wilma de Rek, vorige week in de Volkskrant.

Een fragment uit de documentaire Fahrenheit 9/11 van Michael Moore over de vele vakanties van president Bush jr.

<iframe width=”470″ height=”310″ src=”http://www.youtube.com/embed/xZwrteFNic4″ frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>