Spring naar de content

Opzij recenseert ongeschreven boek: drie sterren

MET UPDATE – Is dat even een mooie recensie! Stille mensen van Esther Ending krijgt in het septembernummer van het feministisch maandblad Opzij drie sterren. Recensente Daniëlle Serdijn heeft de veren al klaar: ze noemt het kraakpandsaga een ‘[[popup file=”2011-08/schermafbeelding-2011-08-23-om-14.00.14.png” description=”bomvolle, geëngageerde roman” alt=” ” align=”inline” ]]’. Naar de boekhandel gesneld dan maar. Echter: geen boek te vinden. Op internet dan? Nee, volgens Bruna is het nog niet verschenen. De uitgever maar even gebeld. “Het boek is helemaal nog niet af,” zegt Anne van Berkel van Prometheus. Oeps!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Niek Stolker

“Er is nog geen manuscript en er is ook nog geen drukproef de deur uitgegaan,” zegt Van Berkel. “Het is me een raadsel hoe Opzij het boek kan recenseren. Esther is net over de helft van het boek.”

De flaptekst van het boek stond wel in de najaarsgids van Prometheus. Zou het daar aan kunnen liggen? “Stille mensen stond inderdaad voor het begin van het najaar gepland. Maar die data veranderen zo vaak, dat is algemeen bekend.” Ze heeft het boek dus gerecenseerd aan de hand van een flaptekst? “Inderdaad.”

Opzij maar even gebeld. Cultuurchef Femke van Wiggen reageert in eerste instantie koeltjes: “Dat boek is inderdaad uitgesteld. Wij hebben een heel vroege deadline, dus dat gebeurt wel vaker.”
Maar hoe kan Daniëlle Serdijn een inhoudelijk oordeel vellen over een niet-bestaand boek? “Ik heb begrepen dat ze een groot deel gelezen heeft.”

Serdijn, tevens actief als recensente bij de Volkskrant en jurylid bij de BNG Nieuwe Cultuurpijs, is zelf onbereikbaar vanmiddag. Ook voor haar collega’s. Opzij-hoofdredactrice Margriet van der Linden reageert wel. Vanuit een vergadering zegt ze: “Ik heb Daniëlle niet gesproken, maar als het waar is dat ze een niet-bestaand boek heeft gerecenseerd is dat op zijn minst aanleiding om uit te zoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren.”

UPDATE – Serdijn reageert. En introduceert en passant de woordvanhetjaarkanshebber urgentiester.

Onderwerpen