Iedereen zijn eigen autotoon

mark traa 26 aug 2011 Economie

Als u in Nederland het raam opent, is de kans groot dat u voorbijrazend autoverkeer hoort. Niemand die daar meer bij stil staat. Maar de komende decennia gaat er iets veranderen. Het wordt buiten een kakofonie van gemotoriseerd geluid. Auto’s gaan net zo’n divers en gekmakend concert verzorgen als mobiele telefoons. Iedereen heeft nu zijn eigen ringtone. En iedereen wil straks ook zijn eigen cartone.

Dat komt omdat elektrische auto’s in opmars zijn. Die auto’s zijn muisstil. Dat is levensgevaarlijk, omdat voetgangers en fietsers ze niet horen aankomen. En dus moeten ze straks verplicht geluid maken. Fabrikanten zoeken al geruime tijd naar de ideale autotoon, maar te vrezen valt dat alle inspanningen sneuvelen in goede bedoelingen. Van enige standaard of uniformiteit is namelijk geen sprake. Die zal ook moeilijk zijn te bereiken, omdat automerken zich nu eenmaal graag van elkaar onderscheiden.

Het gaat hier niet over iets triviaals. Als de ene auto klinkt als een voorbij zoevende UFO, de andere als een Harley Davidson en een derde als Lady Gaga (de geluiden kunnen we straks natuurlijk allemaal zelf kiezen), dan wacht ons buiten een hele andere wereld – een wereld waarin we nog gaan terugverlangen naar ronkende benzinemotoren. Als we dat willen voorkomen, is het beter afspraken te maken nu het nog kan.

<iframe width=”470″ height=”355″ src=”http://www.youtube.com/embed/Sol2MpIy5Rg” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Reageer op artikel:
Iedereen zijn eigen autotoon
Sluiten