Spring naar de content

Kostwinner (v)

Het komt voor dat Maaike van Os (33) rond zes uur ’s avonds thuiskomt van haar werk en tegen Pieter Bouwhuis (31) zegt: “Dag schat. Ben je nog niet begonnen met koken?” Of als hij moe is: “Maar je hebt toch de hele dag thuisgezeten?”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Begrijp haar niet verkeerd: ze schrikt er zelf ook van als haar clichés ontvallen die mannen vroeger juist tegen hun vrouw gebruikten. Gelukkig kan het stel er daarna altijd smakelijk om lachen.

Maaike, psycholoog en leidinggevende bij de politie Rotterdam, is sinds kort de kostwinnaar van hun gezinnetje. Pieter, werktuigbouwkundige en voorheen projectleider, zorgt nu fulltime voor hun vier maanden oude baby Jelle. Tussendoor poetst, zuigt en stoft hij hun volledig eigenhandig opgeknapte huis in strandplaats Monster.

Het is zo gelopen. Beiden keken uit naar een kind. Beiden vonden het belangrijk om hem in alle rust op te voeden. Pieter: “Je hoort verhalen van stellen die voor dag en dauw van hot naar her rennen, tussendoor het kind naar de crèche brengen…” Maaike: “En die dan ’s avonds laat afgepeigerd nog aan het huishouden moeten beginnen.” In koor: “Pfff…”

Ze rekenden uit of het mogelijk was om op één salaris en met hun spaargeld achter de hand de eerste jaren door te komen, zodat één van de twee thuis kon blijven. Dat bleek haalbaar. Toen moesten ze kiezen: wie zou er stoppen met werken? Pieter: “Ik was niet zo aan mijn werk verknocht als Maaike. Dus ik dacht: waarom doe ik dat dan niet?” Maaike was wel opgelucht dat ze haar baan kon houden. “Bovendien werk ik maar 32 uur,” zegt ze. “Dus ik heb drie hele dagen om me volledig op thuis te storten. En dan maak ik natuurlijk wel even een inhaalslag met Jelle.”

Wel denken ze dat ze door deze verdeling meer over de opvoeding overleggen. “Mannen lieten de opvoeding vroeger volledig aan moeder de vrouw over,” zegt Maaike. “Maar bij ons is het in elk geval niet zo dat Pieter alles beslist. We bespreken juist veel samen.”


Behalve de overbuurman, die dacht dat Bouwhuis werkloos thuis was, is er niemand die hun moderne rolverdeling echt gek vindt. “Sterker nog,” zegt Pieter. “Meerdere vrienden hebben gezegd dat ze dit ook wel zouden willen. Zij vinden het net zo leuk om tijd met hun kinderen door te brengen als ik.” Maaike: “En verschillende vrouwelijke collega’s zeiden juist tegen mij: ‘Zozo, dat heb je goed geregeld!”