Spring naar de content

‘Slechts’ twee miljoen dikkerds

We mogen onszelf als gematigd volkje op de borst kloppen. Het aantal Nederlanders met ernstig overgewicht is lager dan in andere OESO-landen, die conclusie trok het CBS uit een internationaal onderzoek. Maar: twaalf procent obese landgenoten mag dan relatief weinig zijn, in aantallen is het nog steeds héél véél.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Karen Geurtsen

En dan hebben we het dus over érnstig overgewicht. Tot het rijtje ‘gewoon te dik’ kunnen we de helft van onze landgenoten inmiddels wel rekenen. Dat bovendien maar liefst een kwart van de kinderen te zwaar is, is ook allang geen nieuws meer. 

In het CBS-bericht van vandaag lezen we dat het aantal Nederlanders met ernstig overgewicht, net als in de andere landen, in de afgelopen twintig jaar verdubbeld is. Twaalf procent -zo’n twee miljoen volwassen Nederlanders- heeft inmiddels een Body Mass Index van meer dan dertig punten; een getal dat eigenlijk tussen de 18,5 en 25 moet liggen. Maar het gemiddelde OESO-percentage ligt op 17 procent (waarbij Engeland en de VS de kroon spannen met respectievelijk 23 en 33 procent). En dus komen wij Nederlanders er met onze twaalf procent best goed af.

We vinden het onderwerp tegenwoordig overigens wel interessant genoeg om onze spaarzame vrije tijd aan te wijden. De eerste uitzending van het zondagavondprogramma Obese van Wendy van Dijk, dat vorige maand van start ging, was met 1,4 miljoen kijkers een zeldzame kijkcijferhit op de zondagavond. Maar wie had ook anders verwacht met zo’n grote vijver aan publiek om uit te vissen.


Onderwerpen