Spring naar de content

Kun je een Intensive Care kiezen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ivo van Woerden

Waar hangt vanaf op welke IC je belandt?

“Als iemand bijvoorbeeld bewusteloos neervalt op straat en een ambulance moet komen, dan wordt er gekeken naar op welke IC in de buurt nog plek is.”

Natuurlijk moet je blij zijn dat je überhaupt geholpen wordt. Maar dan wel graag op een afdeling waar niet net de noodklok is geluid door de eigen specialisten. Is daar echt niets te doen?

In zo’n acute situatie niet. Maar soms weten mensen ook dat als ze voor een afgesproken operatie komen, de mogelijkheid bestaat dat ze daarna op de IC terechtkomen. In dat geval zouden ze met hun behandelaar daar vooraf afspraken over kunnen maken.”

Vorige week hield u een besloten bijeenkomst voor de IC-specialisten die zich bij u aangesloten hebben. Is er toen gesproken over het VUmc?

Nee. Stichting NICE verzamelt de gegevens van alle IC’s, zodat de resultaten met elkaar vergeleken kunnen worden. IC’s kunnen dan zelf zien hoe ze ten opzichte van de anderen functioneren. Wat goed gaat en wat niet. Daar vellen wij overigens geen oordeel over. Wij zijn geen inspectie. Ze doen dat dus zelf.

Bij die bijeenkomst zijn specialisten van ziekenhuizen die zeggen wie ze zijn en hoe ze het er vanaf hebben gebracht. Maar ze moeten zich veilig voelen om hun gegevens met ons te blijven delen, dus daar ga ik u verder helemaal niets over vertellen.”

Onderwerpen