Kun je een Intensive Care kiezen?

ivo van woerden 14 dec 2011 Politiek

Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat de Intensive Care-afdeling (IC) van het VUmc te kort schiet. De woorden ‘noodklok’ en ‘angstcultuur’ vielen. Ook zouden er al twee dodelijke slachtoffers zijn gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Een Intensive Care bereik je meestal niet bij bewustzijn. Hoe kun je voorkomen dat je op een IC die onder vuur ligt, terechtkomt? Een woordvoerder van Stichting NICE (Nationale Intensive Care Evaluatie). “Daar heb je soms invloed op.”

Waar hangt vanaf op welke IC je belandt?

“Als iemand bijvoorbeeld bewusteloos neervalt op straat en een ambulance moet komen, dan wordt er gekeken naar op welke IC in de buurt nog plek is.”

Natuurlijk moet je blij zijn dat je überhaupt geholpen wordt. Maar dan wel graag op een afdeling waar niet net de noodklok is geluid door de eigen specialisten. Is daar echt niets te doen?

In zo’n acute situatie niet. Maar soms weten mensen ook dat als ze voor een afgesproken operatie komen, de mogelijkheid bestaat dat ze daarna op de IC terechtkomen. In dat geval zouden ze met hun behandelaar daar vooraf afspraken over kunnen maken.”

Vorige week hield u een besloten bijeenkomst voor de IC-specialisten die zich bij u aangesloten hebben. Is er toen gesproken over het VUmc?

Nee. Stichting NICE verzamelt de gegevens van alle IC’s, zodat de resultaten met elkaar vergeleken kunnen worden. IC’s kunnen dan zelf zien hoe ze ten opzichte van de anderen functioneren. Wat goed gaat en wat niet. Daar vellen wij overigens geen oordeel over. Wij zijn geen inspectie. Ze doen dat dus zelf.

Bij die bijeenkomst zijn specialisten van ziekenhuizen die zeggen wie ze zijn en hoe ze het er vanaf hebben gebracht. Maar ze moeten zich veilig voelen om hun gegevens met ons te blijven delen, dus daar ga ik u verder helemaal niets over vertellen.”

Reageer op artikel:
Kun je een Intensive Care kiezen?
Sluiten