Spring naar de content

Leers: 70 oorlogsmisdadigers en terroristen in Nederland als vluchteling geregistreerd

Er zijn zeventig vluchtelingen in Nederland die vermoedelijk betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen of oorlogsmisdaden maar die tegelijkertijd niet kunnen worden uitgewezen omdat ze ook zélf voor hun leven moeten vrezen. Dat schrijft asielminister Gerd Leers (CDA) aan de Tweede Kamer in antwoord op vragen van de SP.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Het gaat om asielzoekers die vallen onder het 1F artikel van het Vluchtelingenverdrag. Deze vluchtelingen zijn betrokken bij misdaden en mensenrechtenschendingen. Het schizofrene aan de situatie is dat Nederland ze ook niet kan uitzetten vanwege een beroep op artikel 3 van het Europees verdrag tot bescherming van de rechten van de mens. De zeventig zouden in eigen land namelijk weer vervolgd kunnen worden.

Zorgelijker is dat [[download file="2011-12/leers.pdf" icon="" text="Leers niet weet" title="" ]] (PDF) welke misdaden de zeventig hebben begaan. "Ook valt niet met zekerheid te zeggen of de genoemde zeventig personen Nederland inmiddels hebben verlaten dan wel of zij zich thans in Nederland bevinden" aldus de minister in beantwoording van Kamervragen van de SP. Ook weet de minister niet of de zeventig 'mogelijk gelieerd' zijn aan terroristische organisaties. De IND houdt dit niet bij.

Het balletje kwam aan het rollen toen de Turkse moslimextremist Abdulvahap E. asiel aanvroeg in Nederland. E. is een verondersteld kopstuk van de Turkse Hezbollah, een radicale moslimbeweging die in de jaren '90 op grote schaal aanslagen pleegde in Turkije.

Ondanks dat Leers geen duidelijk beeld heeft van de 1F-vluchtelingen in Nederland is hij niet van plan extra capaciteit vrij te maken om te kijken of deze vluchtelingen vervolgd of onderzocht kunnen worden door het Openbaar Ministerie en het KLPD omdat 'uitbreiding van de capaciteit en de mogelijkheden van dit team op dit moment niet aan de orde is'.

Onderwerpen