Spring naar de content

Kritiek op ‘shariapolitie’ Den Haag zwelt aan

Leden van de omstreden salafistische As-Soennah moskee gaan in de Schilderswijk in Den Haag patrouilleren tijdens Oud en Nieuw in samenwerking met de Haagse politie. De kritiek zwelt aan. Dat ze de Universele Rechten van de Mens verwerpen helpt ook niet echt mee.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Volkskrant-columniste Nausicaa Marbe vraagt zich vandaag af ‘of het wel goed gaat bij de politie’. De salafistische ordedienst maakt onderdeel uit van het Haagse project ‘Rolmodellen‘. Marbe schrijft daarover: “Het is de politie kennelijk ontgaan waarom de AIVD salafisten in de gaten houdt: vanwege het belemmeren van vrouwen om zich te ontwikkelen; vanwege antisociale opruiing en het bevorderen van segregatie in de samenleving. Wellicht vinden de politie en burgemeester Van Aartsen met zijn ‘vredesboom’ (in plaats van kerstboom) dit gedachtengoed passen bij de term ‘rolmodel’.”

In een artikel in de Haagse Posthoorn zegt een woordvoerder van de moskee dat de Nederlandse ‘maatschappij gestoeld is op een goddeloos fundament’ en dat de moskee de Universele Rechten van de Mens verwerpt. Dat heeft vermoedelijk te maken met het ‘Arabisch Handvest voor de Mensenrechten’ – een variant waar veel kritiek op is. Het roept in de inleiding God en de wetgeving van de islam (sharia) aan en veroordeelt het zionisme; het geeft een beperkt recht op vrijheid van meningsuiting; en het verklaart de doodstraf (alleen) onwettig als die wordt opgelegd voor politieke misdrijven. Amnesty International is kritisch over het handvest.

Ook columnist Hassan Bahara windt zich op. Hij hekelt met name het vrouw-onvriendelijke standpunt van de salafisten: “Een ongelijkwaardigheid die bekrachtigd wordt door politie Haaglanden door in zee te gaan met een moskee die er nooit blijk van heeft gegeven die scheve verhouding als een probleem te zien.” Meer op het blog van Bahara. Ook PvdA-Kamerlid Khadija Arib uit haar ongenoegen over de stap van de Haagse politie. “De salafistische As-Soennah moskee gaat in Schilderswijk surveilleren tijdens de jaarwisseling! Zo wint deze moskee steeds meer terrein!” twittert zij. Ook GroenLinks Kamerlid Tofik Dibi protesteert: ‘Onacceptabel’ twittert ook hij.

De PVV heeft bij monde van Geert Wilders inmiddels Kamervragen gesteld. “Deelt u de visie dat in Nederland de veiligheid van de openbare orde nooit in handen mag worden gelegd van organisaties die homohaat, vrouwenonderdrukking, het aanzetten tot pedofilie en antisemitisme als uitgangspunten kennen?” wil hij van het Kabinet weten.