Spring naar de content

Wim de Bie favoriet voor Arondéuslezing; Bas Paternotte tweede keus

Uit een gelekt voorkeurslijstje blijkt dat Wim de Bie de meeste stemmen krijgt om dit jaar de Arondéuslezing te houden. Trendwatcher René Boender staat in de ranking nog een plek boven De Bie, maar die is wegens bedreigingen afgehaakt. Opvallend is verder dat GroenLinks en D66 beiden pleiten voor een vrouwelijke debatleider en voorzitter.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

(Lees verder onder het gelekte voorkeurenlijstje.)

De PVV, die zelf GeenStijl-schrijver en Volkskrant-columnist Bert Brussen als kandidaat aandroeg, startte eerder al een Twittercampagne om de Arondéuslezing van dit jaar, met als spreker Boender, te voorkomen. Het provinciebestuur Noord-Holland was niet blij met deze actie en heeft besloten de PVV niet langer de betrekken in de organisatie van de lezing. Sommigen betichtten de PVV inmiddels van sabotage.

Nummer twee op de lijst, na De Bie: HP/De Tijd-verslaggever Bas Paternotte (tweede keus van zowel VVD, PVV als de Ouderenpartij), voor Herman Pleij en Bert Brussen (gedeeld derde) en Jos Ahlers (één keer tweede keus). Voor de enige vrouw, Joke Hermsen, koos niemand.

Vorig jaar zorgde de lezing ook al voor veel ophef. Cultuurhistoricus Thomas von der Dunk zou de lezing doen, maar de PVV blokkeerde het evenement. Volgens Hero Brinkman was de tekst van Von der Dunk te politiek. Naar verluidt zou de PVV er flink van langs krijgen in Von der Dunks verhaal. De Arondéuslezing ging toen niet door. Von der Dunk hield zijn verhaal later toch in het park voor het provinciehuis. 

De Arondéuslezing wordt jaarlijks georganiseerd door de provincie Noord-Holland om de verzetsstrijder Willem Arondéus te herdenken. In de organisatie zitten meerdere politieke partijen die kiezen wie de lezing mag geven. Ieder jaar staat er een thema centraal.

En om het nog ingewikkelder te maken: het Amsterdamse D66-raadslid Thijs Kleinpaste doorkruist zijn eigen Statenfractie door op eigen houtje een Arondéuslezing te organiseren. Spektakel dus, een D66 A en -B.