Peter Buwalda grijpt weer naast prijs

ivo van woerden 24 jan 2012 Cultuur

Hij is inmiddels de Anita Witzier van de literatuur. Peter Buwalda, schrijver van bestseller Bonita Avenue, werd net als Witzier keer op keer genomineerd voor een grote prijs en daarbij ook nog eens genoemd als gedoodverfde winnaar. Maar telkens moest hij sportief lachen als een ander er met de eer vandoor ging. Bijvoorbeeld bij de AKO Literatuurprijs (winnares: Marente de Moor), bij de Libris Literatuurprijs (winnaar: Yves Petry) en bij de Gouden Strop (winnaar: Gauke Andriesse). De NS-publieksprijs ging ook al niet naar Buwalda. maar naar Esther Verhoef.

Gisteravond maakte hij kans op de Hard Gras-prijs, voor de beste sportjournalistieke prestatie van het afgelopen jaar, en nu eens niet met Bonita Avenue maar met zijn stuk over judoka Wim Ruska in de nieuwe glossy Park. De andere genomineerden waren Sjoerd Mossou met zijn columns voor het AD en Bram Logger met een onderzoeksverhaal naar hoe de overheid indirect een miljard in voetbal stopt, voor de Groene Amsterdammer.  

Gisteravond nam Henk Spaan, ten overstaan van de aanwezigen – inclusief juryleden Matthijs van Nieuwkerk, Hugo Borst en Wessel Penning – in het Amsterdamse Zeppos het woord om bekend te maken wie de Hard Gras-prijs had gewonnen. “Nog nooit heeft de jury het zo moeilijk gehad,” sprak Spaan. “Het lag aan het hoge niveau van de genomineerden en de totaal verschillende genres.”

Tromgeroffel… Zou Buwalda het nu eindelijk worden? Spaan: “Ten slotte hebben we onze keuze laten vallen op de columns van Sjoerd Mossou vanwege de actuele urgentie.” Matthijs van Nieuwkerk reikte de prijs (een bedrag van 7500 euro en de Zilveren Kaart, een kunstwerk van Jeroen Henneman) aan Mossou uit. 

Toegegeven, Buwalda won heus wel iets het afgelopen jaar: twee debutantenprijsjes (Academica en Selexyz) en de prijs voor de mooiste zin. Laten we hopen dat het de volgende keer echt raak is voor Buwalda. Dat was bij Anita Witzier uiteindelijk ook zo.

Reageer op artikel:
Peter Buwalda grijpt weer naast prijs
Sluiten