Spring naar de content

Suf GroenLinks moet eindelijk hardball leren spelen

Een normale baan heeft Sharon Dijksma nooit gehad. Via de Jonge Socialisten belandde ze op 23-jarige leeftijd voor de PvdA in de Tweede Kamer. Ze werkte zich op tot vice-fractievoorzitter en werd vervolgens beloond met een staatssecretariaat. Als iemand weet hoe de baantjes worden verdeeld in de PvdA dan is dat Sharon Dijksma. Dat ze nu naar het zich laat aanzien wéér een leuk baantje krijgt, het burgemeesterschap van Nijmegen, is dan ook geen daverende verrassing. En daarmee drukken we ons zachtjes uit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Boudewijn Geels

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Volgens de Volkskrant wordt PvdA-apparatsjik Dijksma voorgedragen door de vertrouwenscommissie. Ze volgt Thom de Graaf op, de D66’er die jarenlang pleitte voor een gekozen burgemeester maar toen puntje bij paaltje kwam óók gewoon een leuk baantje wilde en zich dus bij dekreet van Hare Majesteit gelukzalig glimlachend de burgemeestersketting liet omhangen – idealen en kansen zijn immers twee heel verschillende dingen, nietwaar? Maar kan er nog iemand uitleggen waarom toch ‘gewoon’ weer iemand van de PvdA, een partij die nu op veertien Kamerzetels staat in de peilingen, het burgemeesterschap van een grote stad als Nijmegen in de wacht sleept?

GroenLinks had eindelijk een serieuze burgemeesterspost kunnen binnenhalen. Tot dusver besturen de weinige GroenLinks-burgemeesters die er zijn kleinere plaatsjes als Bergen (NH) en Hardinxveld-Giessendam. De partij had naar eigen zeggen ook een topkandidaat: Tof Thissen, de leider van de senaatsfractie. Een anonieme ‘GroenLinks-ingewijde’ moppert in de Volkskrant dat Thissen door de vertrouwenscommissie ‘een te sterke en te inhoudelijke bestuurder’ werd geacht. Tof was dus, zo begrijpen we, té gekwalificeerd.

GroenLinks kreeg bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in Nijmegen de meeste stemmen. Dus had de partij er voor moeten zorgen dat er hoe dan ook een GroenLinkser op het Nijmeegse pluche terecht komt – als Femke Halsema en Paul Rosenmöller niet willen desnoods iemand als de Amsterdamse wethouder Maarten van Poelgeest. Hebben de PvdA’ers in Nijmegen daar geen trek in? Jammer dan. Sluit een congsi met de SP, spreek desnoods het machtswoord uit. Een potje powerplay op zijn tijd hoort erbij als je zegt klaar te zijn voor regeringsdeelname.