Spring naar de content

Hoera, Beatrix is uitgeschakeld! Voor even

Goed nieuws voor de republikeinse beweging: koningin Beatrix – en na haar koning Willem-Alexander – wordt op een zijspoor gerangeerd bij kabinetsformaties. De Tweede Kamer zal voortaan zelf de (in)formateur aanwijzen. Dat kan al sinds 1971, maar nu gaat het ook, na eindeloos gesteggel, echt gebeuren. Er is namelijk een Kamermeerderheid voor van PvdA, PVV, SP, D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Samen hebben die partijen 91 zetels. Driewerf hoera dus voor het genootschap van wijlen Pierre Vinken?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Boudewijn Geels

Och.
De monarchie is een anachronisme. Immers, hoe logisch is het dat iemand scheidsrechter mag spelen bij kabinetsformaties, puur en alleen omdat ze zoveel decennia geleden uit het juiste geboortekanaal rolde? Antwoord: niet. En anno 2012 al helemáál niet.

Maar de monarchie afschaffen zit er helaas niet in. Te veel Telegraaf-lezers zijn immers heel erg vóór Beatrix en haar familie, zo ook de VVD en het CDA. Dat de majesteit nu dus in haar bezigheden (haar invloed op de formatie wordt dan weer als groot, dan weer als klein afgeschilderd) wordt gekortwiekt, mag dan ook een flinke doorbraak heten.
Een doorbraak die echter van korte duur kan blijken te zijn. Als de VVD en, vooral, het CDA weer veel groter worden, ontstaan er heel andere verhoudingen in de Kamer, en mag Beatrix ongetwijfeld gewoon weer meedoen.

Met de komst van Máxima is de republikeinse beweging op een onoverbrugbare achterstand gezet. Dat weten de republikeinen zelf maar al te goed. Dus moeten Paul Cliteur, Hans Teeuwen, Maarten ‘t Hart, Hennie Vrienten en al die anderen nu maar even genieten van het moment.