Totaalkunst

wpk-admin 23 mrt 2012 Cultuur

Once in a Lifetime, de titel van een van de songs op het baanbrekende album Remain in Light, geeft precies aan wat Talkings Heads was: een band die zo volstrekt uniek en eigenzinnig was dat de kans klein is dat je er binnen de gemiddelde tijdspanne van een mensenleven nog eentje tegen het lijf loopt. De band van David Byrne maakte in 1984 met de concertfilm Stop Making Sense een conceptueel stuk totaalkunst dat nog steeds wordt gezien als een van de beste rockfilms aller tijden.

De weg naar dit artistieke hoogtepunt wordt nauwgezet in beeld gebracht op de dvd Chronology. De documentaire begint met unieke beelden uit 1975, toen Talking Heads, destijds nog een trio – David Byrne: zang, gitaar; Tina Weymouth: bas; Chris Frantz: drums) – optrad in de legendarische New Yorkse punkrockclub CBGB en eindigt met het reünie-optreden tijdens de Rock and Roll Hall of Fame Induction Ceremony in 2002. Het bonusmateriaal bestaat uit twee delen: een ontzettend klunzig, maar daarom bijna hilarisch interview met de aandoenlijk schuchtere David Byrne en een aflevering van The South Bank Show, het inmiddels ter ziele gegane Britse tv-programma dat in 1979 een hele aflevering aan de band wijdde.

Het schijfje is verpakt in een hardcover boekje met foto’s, facsimiles van originele songteksten en een lang essay dat de schrijver Lester Bangs in 1979 over de ‘Heads’ schreef. Hoewel de band in 1988 met Naked het laatste album afleverde en in 1991 door Byrne officieel dood werd verklaard, leeft Talking Heads dankzij dit unieke document nog onverminderd voort.

Reageer op artikel:
Totaalkunst
Sluiten