Spring naar de content

Doe-maar-gewoon-bank wordt boerenleenbank

Nog voordat er een Lakeman kon opstaan om een bankrun te veroorzaken, is de in financiële moeilijkheden verkerende Friesland Bank overgenomen. Eind 2011 werd al bekend dat de Friesland Bank het onverantwoord vond als zelfstandige bank door te gaan. Paniekvoetbal of niet, de NMa en DNB gaven razendsnel groen licht voor de overname, dus er moest duidelijk snel wat gebeuren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Deed de Friesland bank het dan zo slecht? Dat valt eigenlijk erg mee, maar door de verandering van een internationale set van standaarden voor het bepalen van kapitaals- en andere eisen aan banken (Basel III) is er een flinke afwaardering geweest voor het forse aandeel (28%) dat Friesland Bank in Van Lanschotbankiers heeft. Tel daarbij de problematiek op de kapitaalmarkt bij op.

Jort Kelder
TV-persoonlijkheid Jort Kelder verbond zich voor 100.000 euro aan een reclamecampagne van de Friesland Bank. Het contrasterende karakter van Kelder profileerde de bank uitstekend als betrouwbare doe-maar-gewoon-bank – hoewel die uitstraling toch aan waarde heeft ingeboet na het omvallen van oud politie-wachtmeester Dirk Scheringa. DSB-toestanden zijn voorkomen en er lijkt een geschikte overnamepartner te zijn gevonden in boerenleenbank Rabo. Dat zou qua cultuur moeten matchen.

En Jort, is hij er rouwig om? Hij heeft al aangegeven zich alleen aan de Friezen te hebben willen verbinden, dus nieuwe spotjes liggen niet voor de hand. Waarschijnlijk is hij er niet rouwig om: de normaal zo stellige Kelder werd toch enigszins in verlegenheid gebracht door Jeroen Pauw bij ‘5 jaar later’ op de vraag of deze manier van het aanvullen van het pensioen handig is als financieel journalist.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.