Spring naar de content

Moszkowicz bestormt Boeken Top 10

Bram Moszkowicz heeft een boek geschreven. Reden: omdat hij 'na vijfentwintig jaar in het vak steeds minder geduld kan opbrengen' voor vragen als waarom zelfs die ene verdorven klootzak rechtsbijstand verdient. Deze week stijgt Liever rechtop sterven dan op je knieën leven naar nummer twee in de AKO Boeken Top 10.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pieter Yspeert

Het is een persoonlijk geschreven boek, opgedragen aan zijn vader, Max Moszkowicz senior. De advocaat vertelt ook het verhaal van zijn vader: "Soms wil ik weten hoe elke centimeter van de veertienhonderd kilometer rook en voelde, in die wagons die mijn vader, zijn zus, broer en ouders van Westerbork naar Auschwitz brachten. De feiten zijn: de trein vertrok dinsdag 21 september 1942, elf uur 's ochtends. De locomotief trok dertien veewagons. Elke wagon vervoerde om en nabij 60 joden. Alleen mijn vader keerde terug."

Ook schrijft de advocaat uitgebreid over het proces tegen PVV-leider Geert Wilders. Zijn dispuut met Jort Kelder komt aan bod, evenals de 'deplorabele' stand van de rechterlijke macht.

Abraham Moszkowicz sluit zijn tussenstand af met een opvallende gedachte: "Soms denkt die man die u op uw beeldscherm ziet - zwarte toga, witte bef, gebogen over het katheder - dat zijn vak, hoe belangrijk en mooi ook, weinig voorstelt in vergelijking met het werk van grote componisten, schrijvers, schilders, dichters." En dan sluit hij af met een gedicht van Willem Wilmink, dat hij voor het eerst zag toen Joost Prinsen het wonderschoon voordroeg.

AKO Boeken Top 10
1 (1) En dan nog wat – Paulien Cornelisse
2 (7) Liever rechtop sterven dan op je knieën leven – Abraham Moszkowicz
3 (2) Wij zijn ons brein – Dick Swaab
4 (4) Taal is zeg maar echt mijn ding – Paulien Cornelisse
5 (3) Ik, Zlatan – Zlatan Ibrahimovi? & David Lagercrantz
6 (6) Ouwehoeren – Martine & Louise Fokkens
7 (5) Bonita Avenue – Peter Buwalda
8 (re) De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween  – Jonas Jonasson
9 (8) Dit wordt jouw jaar – Ben Tiggelaar
10 (9) Koorts – Saskia Noort

Het gedicht dat Moszkowicz had willen schrijven als hij een dichter was:

Onderwerpen