Spring naar de content

Sterke steun voor Wintels in CDA-strijd

De verkiezing van de CDA-lijsttrekker was tot nu toe erg tam, maar daarin komt verandering. Na de zogeheten ‘mastodonten’ gaan ook de ‘outsiders’ zich roeren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

Van de mastodonten was daar eerst ou†d-minister Ab Klink die in NRC stelde dat aan Sybrand van Haersma Buma, Liesbeth Spies en Henk Bleker een hoge mate van ‘kwetsbaarheid’ zal blijven kleven. Zij hebben nu eenmaal meegewerkt aan het ‘foute’, want door de PVV ondersteunde kabinet-Rutte.

Daarna was het de beurt aan oud-minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin die meende dat het CDA de PVV niet moest doodzwijgen, zoals Henk Bleker hoopte te kunnen doen, maar juist rekenschap moet afleggen aan de leden en kiezers over die samenwerking. Vanochtend blijkt de huidige minister van Defensie en aanstaand mastodont Hans Hillen zich te hebben geschaard in het Buma-kamp.

Het wachten is op het stemadvies van de mastodonten in de Hors Categorie, zoals Ruud Lubbers, Jan Peter Balkenende, Herman Wijffels en Cees Veerman. Het is denkbaar dat zij hun vingers liever niet branden aan deze strijd, die zo zichtbaar maakt dat het CDA intern nog steeds een uiterst verdeelde partij is. Aan de ene kant (Bleker) is er de stroming voor wie de C in de naam staat voor Conservatief. Daarmee hoopt men de naar de VVD en PVV overgelopen kiezers uit het zuiden terug te winnen. De andere stroming wordt gerepresenteerd door de linksige, christelijk-sociale stroming van Ab Klink cum suis.

Van de outsiders is de Brabantse onderwijsbestuurder Marcel Wintels eveneens met een offensiefje begonnen. Wist hij eerder via HP/deTijd.nl alle aandacht op zich te vestigen door het ‘draaien’ van de CDA-beroepspolitici te hekelen, donderdagavond stelde hij in het eerste lijsttrekkersdebat op tv (bij Pauw & Witteman) voor van het CDA een ‘fatsoenlijke middenpartij’ te maken – waarmee hij de toorn wekte van Bleker, Spies en Van Haersma Buma. Het CDA was onder deze bewindslieden en fractieleider en met de PVV toch geen ónfatsoenlijke partij geworden? Het voorval haalde vrijdagochtend NOS Teletekst.

Get Microsoft SilverlightBekijk de video in andere formaten.
Fragment uit de uitzending van Pauw en Witteman van donderdagavond.

Intussen krijgt Wintels steun voor zijn kandidatuur vanuit de politiek – Ernst Hirsch Ballin maakt zich voor hem sterk – maar nu ook uit het bedrijfsleven. Niet onbelangrijk, want het CDA is net als de VVD zeer gespitst op de stem van de hardwerkende ondernemers en op de immer sappelende winkeliers die wars zijn van door de overheid opgelegde regelgeving en bijbehorende bureaucratie. Zij hebben het liefst te maken met bestuurders die à la Wintels niet lullen maar doen.

De steun komt van de prominente CDA’er Hans de Boer: econoom, ondernemer, (president-) commissaris van onder andere de Plus- en Spar-supermarkten en van Siemens. In de semi-publieke sector werkte hij als voorzitter van het grote en zeer invloedrijke MKB Nederland, was hij voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid en is hij de oprichter van de keten van inmiddels zeventig zogeheten Vakcolleges – dat zijn moderne ambachtsscholen die doorlopen in opleidingen op MTS-niveau.

In een reactie zegt De Boer: “Nederland heeft het CDA vooral nodig als we bij de volgende verkiezingen minimaal 25 zetels winnen, maar dan wel met goed leiderschap en de juiste prioriteiten. Twee kandidaten voor het CDA-leiderschap hebben de kwaliteit om niet alleen de partij vooruit te helpen, maar ook het juiste leiderschap te bieden voor Nederland. Met juist leiderschap doel ik op geloofwaardige ervaring om ook daadwerkelijk gedaan te krijgen wat we nu meer dan ooit nodig hebben in dit land; een sterke economie en een (semi) publieke sector die meer waarde levert voor minder belastinggeld.”

Laat ons niet langer in spanning: wie zijn die twee?

“Zowel Sybrand van Haersma Buma als Marcel Wintels hebben voor de beoogde doelen veel in huis. Sybrand is veel bekender bij de stemmer door zijn ervaring op Binnenhof. Maar daar zit ook een nadeel, want het Binnenhof blinkt uit in hogeschool-praterij waarbij verbaliteit en daadkracht voortdurend met elkaar worden verward. Kiezers zullen ten onrechte Sybrand op de grote ongeloofwaardige hoop vegen van Binnenhof-politici, hem onvoldoende onderscheidendheid toedichten en dus zal het CDA niet de zetelwinst boeken die we nodig hebben.”

Blijft over Marcel Wintels…

“Marcel is veel onbekender, maar hij heeft zich bewezen als intelligente en succesvolle ondernemer en als onderwijsbestuurder kent hij de krochten van de geldverspillende institutionele belangen die onze publieke dienstverlening zo duur maken en toch om zeep helpen. Hij weet wat er moet gebeuren. De agent, de verpleegkundige en de leerkracht moeten centraal staan en de dure publieke bureaucratie moet planmatig worden weggesneden. Daar heeft niet alleen de economie, maar ook de samenleving behoefte aan. En dat onderwerp moet het CDA zich toeëigenen.”

Denkt u dat hij die andere outsider, Mona Keijzer, kan verslaan?

“Mevrouw Keijzer komt zonder meer goed over, maar ik weet niet wat ik voor vlees in de kuip heb met haar. Het CDA heeft behoefte aan leiders die hebben laten zien dat ze de hand aan de ploeg kunnen slaan. Het liefst heb ik een slimme alliantie tussen Van Haersma Buma en Wintels, maar als ik echt moet kiezen…. Laten we met een authentieke outsider de verkiezingen ingaan en de praatjesmakende bestuurlijke elite die de andere partijen bestuurt, het vuur aan de schenen leggen. Alleen een onderscheidende propositie en een onderscheidende lijsttrekker kan ons richting de 25 zetels brengen. Mijn stem gaat naar Marcel Wintels.”