Spring naar de content

Bono: nog rijker door Facebook

Vrijdagmiddag worden er hier en daar feestjes gebouwd en flessen champagne ontkurkt: Facebook krijgt zijn eerste beursnotering.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Eén van de feestvarkens is de u wel bekende U2-voorman Bono die niet alleen een begenadigd componist en zanger is maar ook flinke zaken doet. In 1999 was Bono één van de oprichters van het venture capital-fonds Elevation Partners. Later trad ook John de Mol als partner toe.

Elevation Partners nam in 2009 en 2010 een belang in Facebook voor in totaal 120 miljoen dollar. Morgen zal dat belang naar verwachting 1,4 miljard dollar waard zijn. Daar moet je heel veel platen voor verkopen.

Toch was Bono nog niet zo briljant als die graffiti-kunstenaar die in het Facebook-kantoor een paar muren decoreerde. Dat verhaal kent u toch? Hij mocht kiezen: een paar duizend dollar of aandelen Facebook. Hij koos het laatste en is morgen een paar honderd miljoen dollar waard. Hoeveel spuitbussen zijn dat wel niet?

Ik stel u alvast gerust: net als u hoor ik niet tot de gelukkige aandeelhouders-van-het-eerste-uur. Dat had anders kunnen zijn als ik gebruik had gemaakt van de mogelijkheden die er al sinds een paar jaar waren om personeelsleden van Facebook vroegtijdig te verlossen van hun belang – er was al een levendige markt buiten de beurs om. In januari 2011 kon je binnen een week aandelen Facebook kopen voor zestien, vijfentwintig of veertig dollar; ik pak er zomaar drie transacties uit om de  gekte die toen al heerste te illustreren. Voor de eerste twee kopers zal de winst er zijn, maar die is niet echt spectaculair gezien de risico’s op dat moment. Voor de derde koper is er waarschijnlijk nog helemaal geen winst.

Onderwerpen