Spring naar de content

PvdA, stop toch met canvassen!

PvdA’ers zijn gek op ‘canvassen’. Het is echter een term uit de wereld van de stofzuigerverkopers.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

De foto hieronder is recentelijk genomen in Utrecht. De immer goedlachse Plasterk met een bos rozen, uiterst rechts een meisje dat zo te zien een zware nacht achter de rug heeft. Ze draagt een soort sociaal-democratisch veiligheidshesje. In het midden een knaap waarvan onduidelijk is wat hij aan het doen is. Het bord achter hen schreeuwt “Actie!” Twee oriëntaalse gerechten voor drie euro. “Canvassen in Overvecht met Ronald Plasterk”, meldt het Twitteraccount van de PvdA afdeling Utrecht.

PvdA’ers zijn gek op canvassen. Sinds de partij Twitter heeft ontdekt schreeuwen ze het van de daken in campagnetijd. “We zijn aan het canvassen met Diederik!” of “Vandaag lekker canvassen in Maasdriel!” Bij voorkeur met een uitroepteken. Want canvassen is altijd leuk wanneer je een PvdA’er bent. Of het nou regent of sneeuwt, dat maakt niet uit.

Stofzuigerverkopers canvassen
Canvassen is een term die voortkomt uit de marketing. Uit de hoek van stofzuiger- en encyclopedieverkopers. De straat in en aanbellen bij de mensen. Het zogenaamde cold canvassing. Wat vroeger marskramers deden. Maar dat systeem kun je verfijnen, begreep ook de politiek. Je brengt wijken in kaart die voor jouw partij interessant zijn. Bijvoorbeeld een postcodegebied waar veel onderklasse woont en waarvan je denkt dat je ze kan interesseren voor je verhaal.

“Toen ik nog niet wist wat het was, dacht ik dat het uit de porno-industrie kwam. Iets oersaais met lakens, uiteraard”, meldde publiciste Nausicaa Marbe mij gisteren. En zo zijn er meer. Want een groot deel van Nederland – het electoraat – weet dus niet wat die term ‘canvassen’ precies betekent. En toch zien ze die term op Twitter – wat een ideaal kanaal is voor een campagne – voorbij komen. “Canvassen doet me denken aan colporteren. En van mijn moeder heb ik geleerd de deur gelijk dicht te slaan voor colporteurs”, zei iemand anders op Twitter.

Elke partij – van links tot rechts – doet aan canvassen. Maar die noemen het anders. Die noemen het ‘buurten’. ‘In gesprek gaan met de burger,’ of kijken wat er ‘leeft’ in de wijk. Behalve de PvdA, de sociaal-democraten blijven in hun externe communicatie vasthouden aan deze term van stofzuigerverkopers.

Enfin, u weet nu wat het woord betekent. Geen groter dedain voor de burger dan een PvdA’er die zegt te gaan ‘canvassen’. Hij wil u een stofzuiger verkopen. Hoe het verder met u gaat interesseert hem geen snars.