Brabant is het nieuwe Nederland
Je kunt een hoop van Brabant denken en zeggen. Maar daar doen ze het gewoon. ‘Niet lullen maar poetsen’ wordt verondersteld de Rotterdamse lading te dekken, maar dat gedoe met die haven en die containers is toch gewoon dozen schuiven. Met weinig toegevoegde waarde. Maar in Brabant…
Intussen bewezen twee Brabantse bedrijven – en niet de eerste de beste – hoe het wél moet, in tijden van crisis. Dinsdag maakte de VDL Groep bekend dat ze Nedcar in het Limburgse Born voor één euro kopen van Mitsubishi. Dat ze er vanaf 2014 in opdracht van BMW Mini’s gaan bouwen. En dat het bedrijf op zoek gaan naar samenwerking met nog veel meer autofabrikanten, het wil uiteindelijk niet afhankelijk zijn van één partner. De VDL Groep is in de wereld van het grote geld een naam die niet vaak valt. Toch liegen de cijfers er niet om. In 2011 ruim 1,7 miljard omzet, 66 miljoen winst en ruim zevenduizend medewerkers aan de slag.
Ze maken halffabrikaten voor nogal wat andere ondernemingen, vooral in de automotive-sfeer. BMW is sinds jaar en dag zo’n opdrachtgever. De kans dat u ooit in een bus van VDL heeft gereden is groot, ze zijn daar heel goed in bussen. Die verkopen ze over de hele wereld. VDL is niet beursgenoteerd, de familie Van der Leegte dopt z’n eigen boontjes. VDL heeft zijn hoofdkantoor in Eindhoven.
Philips
Ook werd dinsdag bekend dat ASML, de grootste fabrikant van chipmachines ter wereld met een marktaandeel van zo’n tachtig procent, het Amerikaanse Intel binnenhaalde als grootaandeelhouder (ruim negentien procent) en ze daarvoor zelfs nog een bonus op de koers van de dag vóór de transactie liet betalen. Intel is een grote afnemer van de machines van ASML en bevordert op deze manier dat nieuwe technologieën nog sneller worden ontwikkeld. ASML zetelt in Veldhoven, zeg maar naast Eindhoven, en werd ooit door Philips buiten de deur gezet als niet-kernactiviteit. Dat was heel dom van Philips.
Philips is op de beurs op dit moment zo’n 15,5 miljard waard en maakte in 2011 verlies. Het is daar al jaren sappelen op weg naar een toekomst die er waarschijnlijk niet eens is. Alles zit tegen. Intussen is ASML zo’n veertien miljard waard, het maakte vorig jaar bijna anderhalf miljard winst. Dat wordt de komende jaren eerder meer dan minder.
VOC
Ooit had Balkenende het over de VOC-mentaliteit die Nederlandse ondernemers weer eens moeten oppakken. Intussen keek hij de verkeerde kant op. Want die VOC-mentaliteit is in Brabant nooit weggeweest. En tussen al dat gezever over het belang van de financiële bedrijfstak voor Nederland zijn deze twee berichten uit een onvervalste máákindustrie weer eens heel wat anders.
Voordat u mij er van verdenkt een Brabo te zijn: dat ben ik niet.
Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.
————————
Volg HP/De Tijd ook op Twitter!