Spring naar de content

Arie Slob in je brievenbus, hoe leuk is dat?

Alle politieke partijen hebben een eigen blad. Op HP/De Site nemen we regelmatig zo’n partijorgaan onder de loep. Deze week in aflevering 7: hoe lezenswaardig is Handschrift, het clubblad van de ChristenUnie?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Roelof Bouwman

Wat een rare naam voor een partijblad!

Op dit punt hebben ze bij de ChristenUnie een traditie. Of beter gezegd: bij de voorlopers van de ChristenUnie. Want het partijblad van het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV) heette eerst Ons Politeuma en daarna Ons Burgerschap. En wat te denken van de Reformatorische Politieke Federatie (RPF). Daar hadden ze een clubblad dat eerst Nieuw Nederland heette en daarna RPF-signaal. Waarbij u dient te bedenken dat Nieuw Nederland tussen 1934 en 1944 ook de titel was van het theoretisch orgaan van de NSB en dat Signal tijdens de Tweede Wereldoorlog het propagandablad was van de Wehrmacht. Klaarblijkelijk liepen er bij de RPF maar weinig mensen rond die weleens een boek van L. de Jong hadden ingekeken.

Hoe vaak verschijnt Handschrift?

Vijf keer per jaar (op magazineformaat, 32 pagina’s).

Is Handschrift een echt clubblad?

Van de laatste zes nummers hadden er maar liefst drie een cover met het konterfeitsel van fractievoorzitter en lijsttrekker Arie Slob, dus ga maar na.

Valt er in Handschrift ook iets te lachen?

Nee, want Handschrift is een zeer serieus blad waaraan je vooral goed kan zien hoe de ChristenUnie sinds 2000 is getransformeerd van een SGP-light tot een soort GroenLinks met de Bijbel. Mooi is ook het progressief-christelijke jargon dat daarbij wordt gebezigd en dat als vanzelf doet terugdenken aan radiopraatjes van vrijzinnige dominees uit de jaren zeventig. Want zo’n beetje iedereen die in Handschrift aan het woord komt is ‘bewogen’, ‘gedreven’ en/of ‘oprecht betrokken’ en ook wordt er voortdurend ‘bewust gekozen’. Voorts is er om de haverklap sprake van ‘zorgen voor elkaar’ en van mensen die ‘in het veld’ dan wel ‘midden in de samenleving’ staan en die daar ‘samen’ en ‘met elkaar’ dingen willen doen. Onze oosterburen hebben voor moreel hoogstaande individuen van dit zeer vermoeiende type een mooie aanduiding: ‘Gutmenschen‘.

Klopt het gerucht dat Handschrift onder diverse pseudoniemen wordt volgeschreven door dominee Gremdaat?

Nee. Maar het zou een hoop verklaren.

In de volgende aflevering: Rood, het huisorgaan van de PvdA.