Spring naar de content

De volgende campagne wordt een realitysoap

Uit de krochten van amusementsfabriek Eyeworks bereikt ons het bericht dat de volgende verkiezingscampagne er totaal anders uit gaat zien.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frans van Deijl

Directeur Reinout Oerlemans voert in het geheim al gesprekken met vertegenwoordigers van alle politieke partijen om de lijsttrekkers bij de volgende Kamerverkiezingen. De trend van de laatste tien jaar volgend zullen die naar verwachting in 2014 plaatsvinden. Er zullen geen speeches meer worden uitgesproken, lijsttrekkers zullen niet meer met elkaar debatteren en ook het aloude canvassen wordt afgeschaft.

In plaats daarvan werken de lijsttrekkers in de laatste week voor de daadwerkelijke verkiezingsdag mee aan een reality-soap van hun gewone, dagelijkse leven die via een onafgebroken live-stream op het internet is te volgen. De hoogtepunten worden iedere avond op een van de commerciële zenders uitgezonden, waarschijnlijk meteen na het nieuws.

Wij zien het al voor ons, Marianne Thieme in haar tijgerpyama, of Sybrand Buma sudoku-end in de pas aangeschafte retro-fauteuil van Ikea en af en toe wegdommelend, Mark Rutte die met zijn moeder overhemden strijkt, Geert Wilders in bad, omringd door van die kleine gele speelgoedeendjes, of Alexander Pechtold golfend in de tuin met vrinden.

Het idee is ontstaan na het zien van het promotiefilmpje van Diederik Samsom van de gang van zaken in zijn gezin. Eyeworks denkt dat met dat filmpje de basis is gelegd voor het succes van de PvdA-lijsttrekker. Op deze wijze bracht hij de politiek dichter bij de mensen, kregen zijn politieke boodschappen een vertaalslag die door een inderhaast ingeschakeld test-panel van Eyeworks als inzichtelijk en vooral zeer begrijpelijk zijn ervaren.

Naar verluidt zou Sybrand van Haersma Buma, als aanvoerder van de gezinspartij pur sang die het CDA nu eenmaal is, zijn medewerking hebben toegezegd. Kees van der Staaij van de SGP wil ook meedoen, maar uiteraard gaat de camera op zondag uit. Geert Wilders twijfelt nog, maar daaraan liggen vooral veiligheidsoverwegingen ten grondslag.

D66, de partij van de staatkundige vernieuwing, laat in een reactie weten het idee van Eyeworks ‘magistraal’ te vinden, omdat de realitysoap de door die partij altijd verlangde ‘transparantie’ verhoogt. “Thuis kunnen politici zich niet meer verstoppen achter hun mooie praatjes,” zegt een woordvoerder. “Thuis zijn ze zoals ze zijn, dat mag je tenminste aannemen, en de kiezer heeft het recht te weten wie de mens is achter de toekomstige premier van dit land, de mens achter de ministers en de staatssecretarissen.”

De Amsterdamse emeritus-hoogleraar Meindert Fennema is zelfs zo enthousiast over het plan dat hij door Eyeworks is aangezocht om de ‘intellectuele begeleiding’ van het project voor zijn rekening te nemen. “In politicologische zin is dit een doorbraak van ongekende omvang,” laat de GroenLinkser weten vanuit zijn villa in Aerdenhout. “Hiervan zal de democratie flink opknappen.”

/Haagsche Post is een rubriek van notities, geruchten en onbewezen theorieën uit de residentie.