Spring naar de content

Volksvertegenwoordiging zoekt het echte volk

Van de nieuwe, vandaag beëdigde volksvertegenwoordiging is van alles te zeggen, behalve dat de leden het volk vertegenwoordigen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

Werp een blik op de 150 cv’s en het doorsnee-Kamerlid laat zich grofweg aldus uittekenen: mannelijk, heeft rechten of bestuurskunde gestudeerd, komt uit Zuid-Holland, heeft veelal een ambtelijke achtergrond en is ergens in de veertig.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het was de vurige wens van oud-kamervoorzitter Gerdi Verbeet dat de volksvertegenwoordiging voortaan ook meer mensen van de straat zou aantrekken, meer warme bakkers zoals good old Jan Schaefer van de PvdA, die het nog tot staatssecretaris schopte en bekendheid verwierf door de uitspraak: ‘In gelul kun je niet wonen’. Of de VVD’er Broos van Erp uit het Brabantse Best die zich twaalf jaar in de schaduw van de spotlights maar daarom niet minder gedreven, inzette voor het midden- en kleinbedrijf.

Maar ook na 12 september wordt ‘Den Haag’ gedomineerd door ‘Hagenezen’, dat wil zeggen door lieden die beroepsmatig direct of indirect te maken hebben met de rijksoverheid. De nieuwe Droogstoppels van het Binnenhof luisteren niet geheel toevallig naar namen als Smeerdijk, Leegte en Klever (de eersten zijn van de VVD, de laatste is nieuw bij de PVV).

De beloften
Voor de echt levendige debatten zullen we waarschijnlijk moeten uitwijken naar de zeer zelfverzekerd overkomende Mona Keijzer die zich niets meer gelegen zal laten liggen aan haar nummer 1, Sybrand van Haersma Buma, naar de immer ongeleide

Mona Keijzer is een van de mensen om te volgen in het debat.

Mei Li Vos van de PvdA, dolgelukkig dat ze weer een baan heeft én tegelijkertijd de oppas voor de vergaderloze maan- en vrijdagen heeft geregeld, naar de aangenaam-onredelijk ogende Vera Bergkamp van D66, naar Bram van Ojik van GroenLinks die aast op Jolande Sap, naar Barry Madlener van de PVV die aast op Geert Wilders, en vooral naar Henk Krol, fractieleider van 50Plus.

Krol presteerde het donderdagmiddag om zich nog maar kort na zijn beëdiging al naar de interruptiemicrofoon te begeven en daar zijn instemming te betuigen met het een of andere voorstel. De actie was onzinnig en overbodig, maar Krol deed het alsof hij nooit anders gedaan had. Misschien wilde Krol, van 1977 tot 1984 woordvoerder van Hans Wiegel, ook even voelen hoe het was, die gang van bankje naar microfoon waar je je toch ineens in het hol van de leeuw begeeft en de adrenaline door je lijf gutst. Het was als de voetballer in een vreemd stadion die even op de grasmat wilde lopen waarop hij zo meteen een finale moest spelen.SpeculatiesDonderdagmiddag lag de kabinetsformatie officieel even stil, maar niet de speculaties. Rutte en Samsom komen er wel uit, denkt D66-kamerlid en staatsrechtsdeskundige Gerard Schouw, in het fluistercircuit getipt als de nieuwe kamervoorzitter. Natuurlijk heeft Samsom nog iets achter de hand met een coalitie van PvdA, SP, CDA en D66, goed voor 78 zetels, maar Schouw vindt dat VVD en PvdA, als eclatante winnaars van de verkiezingen, hun verantwoordelijkheid kennen en nemen.

Maar zou D66 niet willen aanschuiven en Paars-3 tot stand willen brengen? O jazeker, zegt Schouw, maar het ligt voorlopig niet echt in de verwachting.

 

Henk Krol zette meteen zijn beste beentje voor
Henk Krol zette meteen zijn beste beentje voor.

Mocht de formatie vastlopen, de Kamer weer aan zet is en door verdeeldheid overmand geen overtuigende richting meer weet op te slaan, dan, zegt Gerard Schouw, kan er altijd weer gekozen worden voor een nieuwe verkenner, een type Herman Tjeenk Willink, waarna een nieuwe ronde kan volgen.

Overigens bevonden zich onder de nieuwe Kamerleden ook de leden Rutte en Samsom, die toevallig achter elkaar hun respectievelijke gelofte en eed aflegden. ‘See a sign’, sprak een collega van het NOS-journaal, die het ook wel mooi vond om de beide hoofdrolspelers in één shot, dus zonder te hoeven snijden, ‘s avonds in het filmpje aan de natie te kunnen laten zien.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.