Spring naar de content

Dat hengelen gaat nog héél groot worden

Een mijlpaal in de geschiedenis van de Nederlandse hengelsport: Sportvisserij Nederland is sinds afgelopen week officieel lid van de sportkoepel NOC*NSF.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

Goed nieuws.

Wat heet: groot nieuws.

Of toch niet?

Dat van die mijlpaal, dat heb ik van de voorzitter van Sportvisserij Nederland, Menno Knip, die werd geïnterviewd door de site van Sportvisserij Nederland. Het artikel maakte gewag van allerhande vruchten die de vaderlandse hengelarij de komende jaren van dat lidmaatschap gaat plukken. Onder meer deelname aan acties met ronkende titels als Sporten is Gezond staan nu open voor de mannen en vrouwen van de sportvisserij, zo las ik.

Volgens mij is het geen mijlpaal, maar een startschot, een eerste stap, dat lidmaatschap. Het is nu allemaal nog wat bescheiden, kleinschalig, afwachtend. Lid zijn is leuk, deelnemen aan acties ook (ik stel me voor: dertig basisscholieren op een krukje langs een vaart, shaggies rokend en koffie schenkend uit een reuzethermoskan – alles onder de vlag van Sporten is Gezond), maar dit is het Momentum en dat weten ze, bij Sportvisserij Nederland.

Om met de Groningse filosoof Ronald Koeman te spreken: zo’n trein komt maar één keer langs.  De sportvisserij gaat doorpakken, wat ik je brom. We hebben lang genoeg gevoetbald en getennist, godsakke!

Allereerst zullen de jongens Sportvisserij Nederland het officieel verplicht stellen van de Vispas voor alle Nederlanders erdoor drukken. Ze zullen waarschijnlijk ook nog voorstellen om van de Vispas een officieel identificatiedocument te maken – mogelijk in plaats van het rijbewijs. Op termijn zou de Vispas dan zelfs het paspoort kunnen vervangen, waarbij overbodige gegevens over geboorte- en woonplaats worden vervangen door informatie over hengelbezit en grootste vangst.

Toekomstmuziek

Een andere bouwsteen in het fundament van wat uiteindelijk de visrevolutie wordt, is het algemeen beschikbaar maken van het vakblad Het Visblad. Men denke hierbij aan een abonnement voor het leven dat de staat uitreikt aan iedere nieuwgeborene, of aan het gratis uitventen van het visnieuws op grote stations en in viswinkels. Zo zal de argeloze Hollander zijn of haar viskennis over de hengelsport kunnen bijspijkeren en – vooral – uitbreiden – gebruikten Lizette Beunders en Bianca Venema, de verse houdsters van het wereldrecord karper voor dames, bij hun recordvangst nu een op leadcore gemonteerde semi gefixeerde lood met een Fox Coretex combi-rig met 18mm single bolie, Kruo S4 XS haakmaat 6 of juist een Rabbit Coretex combi-rig met 14mm double bolie, Krans X4 M haakmaat 5?

Nog een ideetje dat vroeg of laat zal worden geopperd op een of andere brainstormsessie van een inderhaast in de arm genomen reclamekantoor: het nachtvissen groots in de markt zetten. In samenwerking met de jongens van ID&T worden grootse nachtvisfeesten met bekende DJ’s en gastoptredens van vissers uit binnen- en buitenland georganiseerd. Of een Visnacht: gratis toegang tot alle wateren voor vissers en niet-vissers.

En zo wordt het sportvissen ons eigen cricket: een fascinerend spel dat weken kan duren en waarvan niemand de regels kent. Geeft niks: we zetten er gewoon Tom Egbers naast met een zuidwester op zijn hoofd en een microfoon in z’n hand, hengelend naar reacties van de spelers die halverwege de match naar binnen gaan om hun boterhammen op te eten.

En dan is de boot opeens aan.

Zomers lang is Nederland gekluisterd aan Radio Filet (live verslag van de belangrijkste wedstrijden in binnen- en buitenland). Het wachten is nog op een late-night talkshow met Mart Smeets (Achter het Net), aan een tafel aan de waterkant, met wijn en interessante visgasten en reportages over de vrouwen van de vissers en hun kruiswoordraadsels en een maandagse en vrijdagse analyse vanuit de studio (‘Is toch mooi man Johan. Het gaat toch nergens over, beetje vissen, beetje zitten. Heerlijk toch? Lekker hoor.’).

Dopingschandalen zullen volgen, koelboxen blijken al die jaren vol te hebben gezeten met prestatieverhogende blikjes bier, sponsor Rabobank zal met een groots mea culpa zijn handen aftrekken van de sport, die ze in een verklaring in- en in verziekt noemt.

En langzaam zal de heimwee gaan woekeren, heimwee naar de tijd dat het vissen nog een zondags verzetje was, zonder miljoenenomzet, zonder Russische eigenaars, ongure hengelfabrikanten, acties om de hengelsport weer financieel gezond te krijgen (‘Boter bij de visserij’) en om kaartjes voor wedstrijden betaalbaar te houden (‘De vis wordt te duur betaald!’), belchinezen in het riet en skyboxen boven het water.

Iedere visser-van-het-eerste-uur zal terugdenken aan die ene novemberdag in het miezerige najaar van 2012 (matige karpertijd), aan de woorden van Menno Knip over die mijlpaal. Was het daar toen maar bij gebleven, godsakke.

Maar er was niemand die ons waarschuwde, toen.