Spring naar de content

De grensrechter is altijd de pineut

Het trieste overlijden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen is in ons land met afgrijzen ontvangen. Iedereen is het erover eens: dit is afschuwelijk. Het incident heeft de discussie over het gedrag langs het voetbalveld weer op scherp gesteld. Waar legt de grensrechter de grens? Op internet zijn diverse filmpjes te vinden van grensrechters die voor rotte vis worden uitgemaakt of anderszins worden getreiterd. Het ziet er allemaal vrij onschuldig uit, het hoort misschien ook wel bij de voetbalcultuur, maar is het ook toelaatbaar? Oordeel zelf.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Voetbalanalyticus René van der Gijp heeft het niet op kleine mensen, en al helemaal niet als deze als grensrechter functioneren. Hij vertelt: “Ik zag een teil water staan en gooide deze over hem heen. Ik zie ‘m nog staan, met z’n vlaggetje naar beneden. Die man verzoop bijna! En het hele stadion was muisstil; niemand vond het leuk.”

“Ga een eerlijk vlaggen, joh! Smeerlap! Vuile natnek!”

Wat er in onderstaand filmpje precies gebeurt is niet te zien. Wel horen we jonge kinderen (aan de stem te horen een jaar of tien, twaalf) de grensrechter bekritiseren. Als de grensrechter om onduidelijke redenen het veld op rent, zeggen ze: “Jezus, ga lekker vechten joh! Ik maak je kapot!”

Het incident bij SC Buitenboys is ernstiger dan elk ander incident met een grensrechter tot dusver, maar staat niet op zich. In april 2008 werd een Brabantse grensrechter in elkaar geslagen door enkele spelers van TVC Breda nadat hij niet voor een tackle had gevlagd. Hij werd onder meer tegen zijn hoofd getrapt. De hoofdverdachte werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van negentig dagen en een werkstraf.

Humor of ongepast gedrag? Toeschouwers trekken de broek van een grensrechter naar beneden.

Feyenoord – Roda JC. De supporters zingen: “En steek die vlag maar in je reet.”

Lees ook het prachtige verhaal van Frank Heinen: Iedere grensrechter is iemands vader of oom