Spring naar de content

Marcouch: ‘Marokkaanse jongeren kopiëren agressief gedrag van hun vader’

Ahmed Marcouch stelt in een interview met HP/De Tijd dat agressief gedrag van jongens met een Marokkaanse achtergrond mede te herleiden is tot hun opvoeding.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Aaron van Wirdum

De opgroeiende jongeren zouden geen goed voorbeeld krijgen doordat hun vaders veel afwezig zijn, meent het PvdA-Kamerlid. Maar zelfs als de vaders er wel zijn weten ze niet met hun zonen om te gaan: “De doorsnee Marokkaanse vader is geen prater, en als hij er niet uitkomt, dreigt hij met klappen, of deelt hij ze meteen uit. Die kinderen kopiëren dat gedrag natuurlijk.”

Tevens roept de oud-politieagent in het interview op tot meer bijval vanuit de maatschappij voor robuust politieoptreden, ook wanneer er waarschuwingsschoten moeten worden gelost. Het inzetten van vuurwapens kan volgens Marcouch nodig zijn om in bepaalde situaties ferm op te treden, maar hij veronderstelt dat agenten hiervoor te weinig steun ondervinden. Het Tweede Kamerlid is bang dat de publieke opinie, en de houding tot hun meerderen, agenten bevreesd maakt hun vuurwapen in te zetten: “Onze agenten verdienen meer ruggesteun van de burger, van hun superieuren, want als ze die niet krijgen, raken ze onzeker en durven ze niks meer.”

Lees het volledige interview met Ahmed Marcouch in het januarinummer van HP/De Tijd.