Spring naar de content

De strijd tussen David Cameron en de Fransen: 0-1

align="LEFT">De reactie van de Fransen op de toespraak van premier Cameron, met het referendum over het mogelijk vertrek uit de Europese Unie als grootste speerpunt, was niet mals. Via twitter stak de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, stak al tijdens de speech zijn mening niet onder stoelen of banken. Hij gebruikte daarbij de #cameron.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Olga Kortz

Zelf zal hij het woord hashtag (het woord voor #, red) niet in de mond nemen. Het is een vies woord. Het ruikt naar muffe tabak. Het is niet eens uit te spreken. Zou Fabius het lelijke woord hardop zeggen zouden de mensen om hem heen herhalen:

‘Ashtaq?’ En vragen: “Voulez-vous dire ‘attaque’? Attaquer qui? Attaquer Cameron? Attaquer Angleterre?”

Fabius zal knikken. De naam ‘Cameron’ neemt hij ook liever niet in de mond. Het hardste middel van Frankrijk in de strijd tegen de Angelsaksische overheersing is namelijk de uitvinding van een eigen woord voor de hashtag: le ‘mot-dièse’, sinds twee dagen officieel.

Anglicismen
Frankrijk kent een commissie die het Frans moet beschermen tegen anglicismen in de Franse staatscourant. Een computer was al ‘ordinateur’, een SMS een ‘texto’, een smartphone heet officieel ‘ordiphone’. Het zijn aandoenlijke termen. En op ‘ordiphone’ na heeft de anti-anglicismen-politiek ook gewerkt. Frankrijk laat zich niet zomaar overheersen.

Het is nog maar de vraag hoe David Cameron zich in deze titanenstrijd gaat houden. Het aangekondigde referendum is zwaar geschut. Beweren dat het voor iedereen beter is als Engeland de Europese Unie niet verlaat klinkt dreigend. De oud-voorzitter van de Europese commisie, de Fransman Jacques Delors, zei onlangs het tegenovergestelde. Hij is van mening dat het voor iedereen misschien wel beter is als het Verenigd Koninkrijk vertrekt. Maar de feilloze aanval van het mot-dièse was toen blijkbaar nog niet bij Delors bekend. Frankrijk kan hier wel even op vooruit, Engeland is even uitgeschakeld. Het likt haar wonden. Terwijl op het vasteland op twitter onder het mot-dièse #cameron de spot nog even doorgaat.