Spring naar de content

Het ultieme anti-monarchie statement van Geert Wilders

Geert Wilders, anti-monarchist bij uitstek, hield zich stil na de aankondiging van het aftreden van koningin Beatrix. Maar hij heeft nog een troefkaart op zak waarmee hij het ultieme anti-koningschap statement kan maken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pieter Yspeert

Maandag achtte Wilders het ‘niet het juiste moment’ voor uitspraken over de toekomst van de monarchie. Hij sprak met opvallend veel waardering voor de koningin, ondanks dat hij in het verleden fel van leer trok tegen de vorstin. Met name de kersttoespraken van koningin Beatrix greep hij aan om kritiek te uiten op het koningschap.

Inhuldigingswet
Het is dus gissen naar wat Geert Wilders wél als ‘het juiste moment’ beschouwt. Waarom zou dat niet zomaar de inhuldigingsceremonie op 30 april in de Nieuwe Kerk te Amsterdam kunnen zijn? Volgens de inhuldigingswet van 1992 zijn de aanwezige Kamerleden aldaar verplicht trouw te zweren aan de koning en diens onschendbaarheid.

Maar wat als de PVV nu eens collectief weigert? Een volle zaal, grote mensenmassa’s op straat in Amsterdam. Miljoenen Nederlanders voor de buis. Alle ogen van Nederland op de haardos van Geert Wilders gericht. Ziet u het al voor u?

“Lid Wilders, zweert u trouw aan de koning?”
“Nee.”

Een golf van beroering zal door de Nieuwe Kerk gaan, door de zware deuren naar buiten de straten en pleinen op. Het land zal te klein zijn, de mensen zullen schande spreken.

Sympathie van het volk
Het is weliswaar symbolisch – van vervolging zal het niet komen – maar het is een stunt van ongekende proportie. Het ultieme statement tegen de onschendbaarheid van de koning, het onderwerp waar iedereen het de volgende dag over zal hebben.

De vraag is of hij het zal aandurven? De sympathie van het volk zou hij wel eens kunnen verliezen. Kan hij die steun missen? Tot de dertigste van april blijft het afwachten…

———
Volg HP/De Tijd en Pieter Yspeert ook op Twitter, of schrijf u in voor onze nieuwsbrief!