Spring naar de content

CDA in de coalitie? Geen gek idee voor Sybrand Buma

Het kabinet van VVD en PvdA zou met het CDA willen onderhandelen over christendemocratische (gedoog)steun.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pieter Yspeert

In ruil hiervoor zou de partij mogelijk zelfs één of meerdere ministersposten kunnen claimen. Dit meldt weekblad Elsevier deze week op basis van bronnen binnen de VVD.

Voor de partij van Sybrand Buma is een vaste plek in de coalitie niet zo’n slecht plan. De partij schommelt in de peilingen al maanden rond de vijftien zetels. De partij is weinig sexy voor jongeren, en de op de kiezersmarkt ‘vrijgezelle’ ouderen lijken volgens de peilingen massaal voor 50PLUS te kiezen. En niet te vergeten: het heeft een overschot aan capabele bestuurders zonder werk.

Nieuwe verkiezingen desastreus
Sybrand Buma heeft dus alle baat bij een plaats op de achterbank van Rutte en Asscher. Nieuwe verkiezingen zouden wel eens desastreus kunnen zijn voor de partij en als Buma het spel van de onderhandelingen goed uitspeelt, bespaart hij het CDA een heleboel onrust en zou hij geschikte mensen kunnen doorschuiven naar het kabinet.

Een derde partij zou het kabinet aan een vaste meerderheid in de Eerste Kamer moeten helpen. Het CDA is een geschikte kandidaat, aangezien de partij elf zetels heeft in de Eerste Kamer. Het kabinet komt in de Senaat acht zetels tekort voor een meerderheid.

Rutte ontkent
Tot nu toe loopt het ook zonder meerderheid in de Senaat telkens nét goed af voor het tweede kabinet-Rutte. Vorige week sloot minister van Wonen en Rijksdienst Stef Blok op het laatste moment een akkoord met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP over de kabinetsplannen over de woningmarkt.

Het kabinet ontkracht de berichtgeving van Elsevier overigens tegenover de Volkskrant. Volgens Rutte is het CDA slechts een mogelijke zakenpartner. 


 Download de gratis app om ons maandblad op uw tablet te lezen

 Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter

 Volg HP/ De Tijd op Facebook