Spring naar de content

Wat wil Ton Heerts van de FNV nou eigenlijk?

Ton Heerts is voorzitter van de vakcentrale FNV. Zoals het een goed bestuurder van een vakbond betaamt is hij ook voormalig lid van de Tweede Kamer namens de Partij van de Arbeid.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pieter Yspeert

Ton Heerts is de man met de sleutel in handen tot de miljardenbezuinigingen die het kabinet voor 2014 wil doorvoeren. Geen wonder dat Heerts al dagenlang het nieuws beheerst. Vorige week dronk hij al even een biertje met premier Mark Rutte.

Gisteravond was Heerts te gast bij Pauw en Witteman om over de bezuinigingsplannen van het kabinet te praten. Hij was eigenlijk overal tegen. Verkorting van de lengte van de WW is niet bespreekbaar, en die WW moet juist niét naar de gemeenten. Flexwerkers uit het buitenland moeten beter worden beloond, en ga zo maar door.

Maar wat wil hij wél?
Wat Heerts wél wil is (extra geld voor) werk-naar-werk-trajecten. Een extra belastingverhoging voor topinkomens is volgens hem ook een goed idee. En als klap op de vuurpijl wil hij de salarissen boven de Balkenendenorm in de zorg niet in zeven jaren maar zeven weken verlagen tot premiersniveau. Zijn stellingname voor de onderhandelingen is dus bepaald niet constructief: hij wil in tegenstelling van het kabinet niet bezuinigen maar juist investeren.

Kan Ton Heerts, na al deze krachtige uitspraken, alsnog met bezuinigingen akkoord gaan? Je moet niets weggeven voor je onderhandelingen ingaat enHeerts is een politicus, maar de stellingname is dusdanig scherp dat een compromis als snel als ‘draaien’ betiteld zal worden. Hij heeft zichzelf en het kabinet -met name premier Rutte en minister Asscher (Sociale Zaken) – voor een zeer lastige opgave gesteld.

Voor wie denkt dat de vakbeweging weinig meer voorstelt: de vakcentrale vertegenwoordigt nog altijd een behoorlijk deel van de arbeidsbevolking. In 2011 waren ruim 1,3 miljoen mensen lid van FNV.


Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook