Spring naar de content

Orde in politieke chaos: wie zegt wat over de bezuinigingen voor 2014

De politieke partijen zijn het nog bepaald niet eens. Kopstukken staan voortdurend in de schijnwerpers. Ze zijn gast in programma’s als Buitenhof en Jinek op zondag, en debatteren er over in de (wandelgangen van de) Tweede Kamer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pieter Yspeert

U weet: op de begroting van 2014 moet ruim vier miljard euro bezuinigd worden om het begrotingstekort binnen de perken (lees: de regels van Brussel) te houden.

De coalitiepartijen VVD en PvdA kwamen al vrij vlot met een voorstel. Samen hebben ze echter geen meerderheid in de Eerste Kamer, dus er zijn oppositiepartijen nodig om een akkoord mogelijk te maken. Vorige maand lukte dit met het woonakkoord, toen sloten D66, ChristenUnie en SGP zich bij het kabinet aan.

In dit omvangrijke dossier is er nog weinig duidelijk. Werknemersvakbond FNV heeft een standpunt ingenomen, evenals de werkgevers en de oppositiepartijen. Om door de bomen het bos nog te kunnen zien heeft HP/De Tijd de standpunten van alle betrokken partijen overzichtelijk gemaakt in onderstaande Mattermap.

Zoals u kunt zien hebben nog niet alle partijen zich even constructief opgesteld. De handreiking van PvdA-leider Diederik Samsom dinsdagavond in de Tweede Kamer is in dat opzicht zo slecht nog niet.

Mattermap is een initiatief van onder andere HP/De Tijd-columniste Esther van Rijswijk. In deze mattermap staan alle posities die de betrokken partijen innemen. Bovenin vindt u het voorstel van het kabinet, daaronder de reactie daarop van de oppositiepartijen en de vakbonden.

De mattermap zal de komende tijd groeien: nieuwe uitspraken, piketpalen of diep in het zand geduwde hakken zullen worden toegevoegd. Daarbij kunnen we uw hulp overigens goed gebruiken: hebben we een quote over het hoofd gezien? Laat het ons weten. Dat kan door een bericht te sturen op Twitter naar @pieteryspeert of door een e-mail te sturen.


Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook