Spring naar de content

Weg met al die weetjes over gezondheid

Waar je heel gemakkelijk stress van oploopt? Van al die weetjes en tips over gezond leven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Matt Dings

Op gezondheid.nl: Zout eist jaarlijks tien keer zoveel dodelijke slachtoffers als frisdrank (waarvan de suiker onder anderen hartpatiënten en diabetici belaagt).

Op gezondheidsplein.nl: Koortsblaasjes zijn niet alleen ontsierend en irritant, maar ook nog eens schadelijk voor het geheugen, denken Amerikaanse onderzoekers.

Gezondheidsnet.nl recenseert aambeien, anale jeuk, fistels en fissuren. “Anale klachten kunnen erg vervelend en pijnlijk zijn. Hoe kom je eraan? En nog belangrijker: wat is eraan te doen?”

Zo blijken we momenteel ook midden in de Week van de Teek te zitten. Wat dacht u van acht leuke weetjes over de penis? Of van tien eenvoudige regels voor een verantwoord dieet? Welkom trouwens bij de Gezond Leven Test. Speel de grote huidquiz.

Weet u wel (care2.com) dat citroenen onder meer vitamine C, citroenzuur, flavonoïden, B-vitamines, kalk, koper, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en vezels bevatten en dus extreem gezond zijn? En u drinkt nooit een groot glas vers geperst citroensap? Schande!

Gezondheidszondaars
Op healthylives.nl: Eet je wel gezond? Die toon! Eet je wel gezond? Alsof je moeder je weer vraagt of je je tanden echt goed hebt gepoetst. Wat gebeurt er als je hondsbrutaal antwoordt dat je niet zo gezond eet? Word je dan ingerekend door een patrouille in witte jassen en afgevoerd naar een verbeteringsgesticht voor gezondheidszondaars in Veenhuizen?

Het laat zich natuurlijk allemaal wel begrijpen als voortbrengsels van de westerse fascinatie voor vitaliteit en succes, maar daarom is het niet minder ergerlijk. Niet alleen omdat dit gewauwel zo alomaanwezig is, maar ook omdat het tot niets leidt. ’n Beetje geïnformeerd mens wéét dat hij het best gevarieerd eet en regelmatig beweegt.

Schuldgevoel
Overinformatie praat je maar schuldgevoel aan, want volgens de gezondheidsprelaten doe je het nooit goed genoeg: je eet niet genoeg spinazie, havermout en zemelen, laat staan flavonoïden, beweegt te weinig, verwaarloost je huid en let niet voldoende op je hart. Het is net als met geluk: de snelste manier om in een dip te raken is een lijstje met tien manieren om gelukkig te worden.

De medische redactie van HP/deSite heeft maar één advies: u hebt al die weetjes en tips niet nodig om van uw gezond te weten.

Onderwerpen