Spring naar de content

Dure Koninginnedag-app is slechts een informatiefolder

Dinsdag is Amsterdam voor één dag het centrum van de wereld. Er worden nog meer dan de ‘standaard’ 800 duizend mensen op een Koninginnedag verwacht, die allemaal een glimp van onze nieuwe koning willen opvangen. Om de inhuldiging en alle festiviteiten daaromheen goed te laten verlopen maakt de politie o.a. gebruik van social media. Het geheime wapen van de politie? Een app met de toepasselijke naam 30 APPril.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

De app, te downloaden voor iPhone en Android, geeft je handige informatie over Koninginnedag in onze hoofdstad. Zo staan op een kaartje de locaties van alle EHBO-posten, openbare toiletten en de verschillende festiviteiten. Ook aan de bewegwijzering is gedacht. Dankzij aangegeven looproutes hoeft u dinsdag niet te verdwalen.

Crowd-control
Tot zover een handige, informatieve app. Maar de politie was het meest trots op het element ‘crowd-control’ in de app. Als ten minste 20 duizend gebruikers van de app anoniem hun locatie delen, kan de politie op basis hiervan namelijk zien op welke plekken in de hoofdstad het het drukst is. Deze informatie is ook weer direct terug te lezen in de app, waardoor de politie hoopt dat het de bezoekers zich gemakkelijker verspreiden over de stad.

Het idee klinkt goed. Bezoekers delen hun locatie met de politie, en krijgen in ruil daarvoor handige informatie over de drukte in de stad terug. Er zitten echter wel een paar haken en ogen aan het hele idee, zo is inmiddels ook gebleken. Iemand die wel eens geprobeerd heeft om een sms’je te versturen in een vol voetbalstadion met zo’n 40 duizend bezoekers, weet dat dit nog wel eens voor problemen kan zorgen. Laat staan om via een app het internet op gaan; vrijwel niet te doen vanwege de overbelasting van het telefoonnetwerk. Net als bij de jaarwisseling, wanneer iedereen elkaar probeert te bellen.

Onvoldoende nagedacht
Daarnaast gaat de batterij van een gemiddelde smartphone tegenwoordig amper een dag mee. Zeker niet wanneer er continue gebruik wordt gemaakt van de GPS en het mobiele internet. Het ligt dus voor de hand dat het, naarmate de dag vordert, steeds stiller zou worden in virtueel Amsterdam – maar niet in fysiek Amsterdam. Er is dus onvoldoende nagedacht over deze app, en dan vooral over het gebruik ervan in de praktijk.

Inmiddels hebben de grote telecom-maatschappijen aangegeven dat het gebruik van dit onderdeel van de app geen goed plan is. De politie heeft hierop besloten de ‘druktemeter’ niet te activeren op 30 april. De overige functionaliteiten blijven wel gewoon werken. Wat overblijft is dus een digitale informatiefolder die waarschijnlijk voor veel geld ontwikkeld is.