Spring naar de content

De dubbele boekhouding van Jeroen Dijsselbloem

Precies op tijd viel bij Euro-commissaris Olli Rehn de Nederlandse begroting op de deurmat. Dat is vertrouwenwekkend. Maar meer ook niet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Het stuk voldoet ogenschijnlijk aan alle eisen maar Dijsselbloem moet er toch rekening mee houden dat Olli zo’n stuk vroeg of laat een keer gaat lezen. Daar zal-ie dan minder vrolijk van worden. Want er staat in wat er in moet staan. Maar toch ook weer niet.

Op pagina 7 staat, letterlijk: ‘Of extra maatregelen daarvoor noodzakelijk zijn, is op dit moment echter nog onzeker.’ En ‘Na overleg met sociale partners heeft het kabinet besloten de besluitvorming over de begroting te faseren.’

Dat alles verhoudt zich slecht met het al begin maart binnen het kabinet genomen besluit om 4,3 extra miljard te bezuinigen om de ‘Brusselse’ doelstelling van 3 procent te kunnen halen. Dat werd begin maart noodzakelijk gevonden maar later, in april, niet meer. En dat alleen omdat de sociale partners elkaar op de schouders hebben gerost en de regering op dat prille geluk op dit moment niet wil inbreken. Of durft in te breken.

Wat Olli Rehn op zijn bureau krijgt is dus moeilijk te duiden. Het lijkt op ‘binnen de 3 procent’ maar daarvoor is dan wel het wonder nodig waarin Mark Rutte en Jeroen Dijsselbloem heilig geloven omdat u en ik inmiddels allemaal een nieuwe auto hebben gekocht. Nu is Olli Rehn een nuchtere Fin en dat is beslist een nadeel. Zou hij uit een Zuid Europees land komen, dan zou hij in wonderen geloven, die komen daar veel vaker voor dan bij ons.

Olli’s conclusie moet dus zijn dat Nederland voor 4,3 miljard geen dekking heeft en dat het waarschijnlijk nog veel meer wordt omdat deze begroting is gebaseerd op de februari-raming van het Centraal Planbureau waarvan we allemaal zouden kunnen weten dat hij nu al in negatieve zin is achterhaald. Het wordt een heet najaar en niet alleen in Nederland. De nieuwe Italiaanse premier Letta heeft na zijn beëdiging als tweede ambtsgebaar een dikke vinger opgestoken naar Brussel. Als hij dat al niet zelf wilde, dan moest hij toch tenminste van Silvio Berlusconi die op de achtergrond meer aan de touwtjes trekt dan u zou denken. Letta heeft gewoon een flink bedrag aan miljarden die Monti dacht te hebben gevonden, geschrapt. Ook de Btw-verhoging naar 22 procent gaat in Italië niet door. Die kost alleen maar koopkracht en consumentenvertrouwen zoals ze daar inmiddels vanuit de Nederlandse school konden leren. ‘Zoek het maar, daar in Brussel’. Dat is de Italiaanse boodschap. Maar niet van Dijsselbloem want die zit in een spagaat met zijn voorzitterschap van de Eurogroep.

 

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter