Spring naar de content

Voorbeschouwing: zijn de dagen van Frans Weekers geteld?

Na wekenlang speculeren, wel/geen debat over de kwestie en een te late brief is het vandaag zo ver. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers moet zich in de Tweede Kamer verantwoorden wat de Bulgarenfraude is gaan heten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pieter Yspeert

Vele Bulgaren ontvangen Nederlandse toeslagen. Het geld incasseren zij echter niet zelf, ze zijn al lang en breed terug in Oost-Europa. De bedragen komen in handen van criminelen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Motie van wantrouwen
Weekers (VVD) wilde lange tijd geen antwoord geven op de vraag wat hij wist dan wel had moeten weten over de zaak. Hij schoof de schuld in de schoenen van zijn ambtenaren, die hem niet tijdig hebben geïnformeerd. Tegen EenVandaag zei hij hierover: “Ik had het wel eerder willen weten, moeten weten is een ander verhaal. De mensen in de uitvoering zijn er onmiddellijk mee aan de slag gegaan.”

Laat de Tweede Kamer hem vallen? Om 15.45 uur start het debat. Het is niet uit te sluiten dat er een motie van wantrouwen wordt ingediend. De VVD en PvdA kunnen met hun Kamermeerderheid de staatssecretaris natuurlijk ‘gewoon’ in het zadel houden. Dit deden ze wel bij de vorige VVD-staatssecretaris die de mist in ging, Fred Teeven van Justitie en Veiligheid.

Niet gerust op een goede afloop
Binnen de VVD wordt gefluisterd dat Weekers niet langer een essentiële pion is in de strijd om de gunst van de Limburgse kiezer. De Venlose Marc Verheijen is jong en aimabel, hij zou ook voldoende Limburgse stemmen kunnen trekken. Hoe heet de soep wordt gegeten merken we vanmiddag pas, maar Frans Weekers zal niet met veel plezier Vak K binnenstappen. Hij kan onmogelijk gerust zijn op een goede afloop.

(En dat er een document is gelekt via RTL dat niet naar de Kamer is gestuurd maakt zijn situatie er niet beter op. CDA-hoeder van de openheid Pieter Omtzigt is furieus.)

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter
Volg HP/ De Tijd op Facebook