Spring naar de content

Jimmy Floyd Hasselbaink: trainer die met tegenslagen kan omgaan

Jerrel Hasselbaink had als voetballer een opmerkelijke carrière. In de eerste divisie werd hij gewogen en te licht bevonden door Telstar en AZ. Hasselbaink keerde terug naar Amsterdam om te gaan voetballen bij tweedeklasser Neerlandia/SLTO. Bij deze amateurclub werd hij opgehaald door het nietige Campomaiorense uit Portugal.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Jansen

Deze promovendus degradeerde, ondanks 12 goals van Jimmy Floyd zoals hij inmiddels heette, terug naar de tweede divisie. De Nederlandse spits bleef echter op het hoogste niveau acteren bij Boavista. Daarna rees zijn ster snel en kwam hij onder meer uit voor Leeds United, Atletico Madrid, Chelsea en het Nederlands Elftal.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Speciale scheenbeschermers
Over zijn tijd bij Campomaiorense las ik ooit een mooie anekdote. Nadat de behendige aanvaller zich bij ploeggenoten had beklaagd over de schoppartijen in de Portugese liga, verbaasden zijn medespelers zich over het feit dat Hasselbaink ‘gewone’ scheenbeschermers droeg. Portugese spitsen hebben niet genoeg aan slappe plastic sticks in een rafelig stoffen hulsje. Nee, de mannen van Boavista, Benfica en Setubal dragen gipsen scheenbeschemers om zichzelf te beschutten tegen glijdende ijzeren noppen. Dus liet Jimmy Floyd nog de volgende dag een mal maken van zijn onderbenen.

Ondanks het meezeulen van het gips zwierden de donkere krachtige benen soepel door de Portugese verdedigingswerken. Hasselbaink overleefde de moordaanslagen van de Zuid-Europese slagers en dwong een transfer af naar een competitie waar gips alleen voor gebroken benen wordt gebruikt.

Slapende reus
Deze week werd bekend dat Hasselbaink zijn eerste functie als trainer heeft binnengesleept. Bij de Belgische tweededivisionist FC Antwerp. Volgens de voormalig gipsdrager is de oudste bestaande club van België een slapende reus met passievolle supporters. Hasselbaink wil dat de club met aanvallend voetbal meedraait om promotie. Geen bescheiden doelstelling.

Passievolle fans is vaak een synoniem voor kritische fans. Mochten de resultaten tegenvallen dan zou Hasselbaink zo maar eens voor een typisch ‘Hollandse diknek” kunnen worden aangezien. Gipsen beschermers zijn niet opgewassen tegen fluitconcerten, witte zakdoekjes en spreekkoren. Gelukkig weet Hasselbaink wat tegenslag is, en hoe daar mee om te gaan. Neerlandia/SLTO mag dan niet meer bestaan, veel amateurclubs zullen maar al te graag Jimmy in huis halen.