Spring naar de content

Miljardenbezuinigingen dankzij ‘usual suspects’ D66 en GroenLinks

Om het probleem van de miljardenbezuiniging op te lossen klopt het kabinet wederom aan bij de oppositiepartijen. Deze zijn hard nodig om de komende maatregelen aan Senaatssteun te helpen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pieter Yspeert

Usual suspects voor een dergelijke overeenkomst zijn D66, GroenLinks en de confessionele partijen die er traditiegetrouw niet op uit zijn een kabinet pootje te haken. D66 en GroenLinks zijn eigenlijk te klein, beiden hebben vijf zetels in de Eerste Kamer, maar samen vormen ze een volwaardige gesprekspartner. Bovendien, ook een pre voor het kabinet, zijn zowel D66 als GroenLinks Europa doorgaans goed gezind.

Niet toevallig dus dat de politiek leiders van deze partijen donderdagavond aanschoven bij het ministerie van Financiën. Beide partijen hebben wel als voorwaarde gesteld dat de bezuinigingen op onderwijs van tafel gaan.

Het kabinet staat voor de lastige opdracht voor de zoveelste maal een monsterverbond te sluiten met de oppositie om gezichtsverlies te voorkomen en een enigszins gezonde begroting in te leveren. Mark Rutte en zijn troepen zijn nog steeds als kleuters die hun eigen broek niet kunnen ophouden. Hoe langer het duurt, hoe treuriger het wordt. Immers, de grootste woorden zijn eenvoudig geneutraliseerd als een onwillige oppositiegenoot anders wil. Aan het lijntje, dus.

En er is weinig keuze voor Rutte. De andere partijen die het verschil in de Eerste Kamer kunnen maken zijn SP, PVV en CDA. De eerste twee zijn bepaald niet in voor een rondje bezuinigen op voorspraak van Brussel. Het CDA was lange tijd regeringspartij, maar lijkt zich nu een ‘tough guy-imago’ aan te meten vanuit de oppositie. Een uitruil van punten om bezuinigingen mogelijk te maken is op dit moment ondenkbaar.

In de serie ‘Politiek moment van de week’ belicht HP/De Tijd wekelijks een bijzonder moment uit de (inter)nationale politiek. Een bijzondere Kamervraag, een opvallende motie, kortom: de krenten uit de (Haagse) pap.

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter
Volg HP/ De Tijd op Facebook