Spring naar de content

Prins Filip: drie redenen waarom we blij mogen zijn met Willem-Alexander

Nu Nederland een nieuwe vorst heeft, is het de beurt aan onze zuiderburen voor een troonswisseling. In Nederland is er lang twijfel of Willem-Alexander wel capabel genoeg zou zijn om in de voetsporen van Beatrix te treden. In België lachen ze om die zorgen. Met kiespijn, dat wel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Cardol

Woensdag werd bekend dat Koning Albert II om gezondheidsredenen na bijna twintig afstand doet van de troon. Op 21 juli zal hij worden opgevolgd door zijn oudste zoon Prins Filip. ‘De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier.’ In Vlaamse kringen zal de zin uit het Koningslied een wat wrange bijsmaak hebben. Prins Filip is namelijk niet zo geliefd, en dat heeft verscheidene redenen.

1.) Filip is niet onafhankelijk
Prins Filip treft een verdeeld land aan als hij over drie weken het stokje definitief overneemt. Vlamingen en Walen gaan nog altijd moeilijk door één deur en ook al is er inmiddels een regering, echt stabiel oogt het niet. Aan Filip dan ook de schone taak om als neutrale, onafhankelijke vorst te hoeden over de ganse Belgische natie. Een beetje jammer is het dan wel als je in 2004 nog openlijk riep: “Sommige mensen en partijen, zoals het Vlaams Belang, zijn tegen België en willen ons land kapot maken. “ Filip Dewinter en de zijnen zijn het voorval beslist nog niet vergeten.

2.) Filip is een sukkeltje
Naast de rol van vaderfiguur mag ook een beetje doortastendheid wel van een vorst worden verwacht. En dat is nu juist een eigenschap die niet vaak aan Filip wordt toegeschreven. Het Belgische tijdschrift Humo tekende al op dat Filip weinig liefkozend ‘Guust Flater’ wordt genoemd, vernoemd naar de stuntelende Brussels stripheld. Ai.

De Belgische kolonel Noël Vaessen herinnert zich een ander voorval. “Filip is ook traag in de zin van volgzaam. Ik zou hem ooit begeleiden naar een feest voor prinsen op een gigantische haciënda in Spanje. Maar eerst moest ik Laurent naar Sevilla brengen voor een ander rendez-vous, dus ik vroeg Filip om op me te wachten. Toen ik ruim twee uur later terugkwam, stond hij nog altijd naast de paal waar ik hem had achtergelaten, als een hondje bijna. Hij zei: ‘Ik ben blij dat je eindelijk terug bent, want ik moet dringend naar toilet.”

3.) Filip is onbeholpen
Willem-Alexander mag dan te boek staan als ‘Prins Pils’, de Belgen kennen hun kroonprins vooral als een stijve hark die in interviews en publieke optredens een weinig zekere indruk maakt. Gelukkig heeft Filip in Mathilde een vrouw die net als Máxima in populariteit haar man overvleugelt. En waar ons koninklijk paar inmiddels bewezen heeft ook in de media heel aardig uit de voeten te kunnen, daar struikelt Prins Filip nog regelmatig over zijn woorden. Voorbeeld: hij zei: “Het is een echt vrouwtje,” toen hij in 2010 de geboorte van zijn dochter wereldkundig maakte.

Kortom: prins Filip is nog altijd niet de koning waar zowel het volk als de politiek om staan te springen. Nederland mag zich zowaar een keer gelukkig prijzen met ‘Prins Pils’.