Spring naar de content

Jongen (12) legt haarfijn uit waarom Morsi niet deugt

Dat kinderen een geliefd middel voor propaganda zijn hoeven wij u niet te vertellen. Iedereen kent de foto’s van Hitler en Stalin die zich vaderlijk over een dreumes ontfermen. Want dat is schattig. En foto’s waarop een soldaat een kind op een ruwe manier beetpakt (zoals deze bijvoorbeeld) gaan binnen no-time de wereld over. Want dat is wreed.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Maar toch: het is propaganda. Hitler en Stalin gaven de kinderen na het maken van de foto gewoon weer terug aan de ouders. En de foto’s van Palestijnse kinderen die door Israëlische soldaten worden beetgepakt zijn in werkelijkheid misschien ook wel minder gruwelijk dan ze lijken. Of, zoals Winston Churchill eens zei: “In wartime, truth is so precious that she should always be attended by a bodyguard of lies.” 

‘The next president’ of naprater?
Op internet circuleert sinds dit weekeinde een filmpje waarin de twaalfjarige Ali Ahmed uit Egypte zijn weerstand tegen (toen nog) president Morsi uitspreekt. Hij zegt onder andere: “Ik ben hier om te protesteren tegen de confiscatie van de grondwet door één enkele partij. We hebben geen militair regime aan de kant gezet om het te vervangen door een fascistische theocratie.”

Dat is bijzonder taalgebruik voor een jongen die in Nederland nog op de basisschool zou zitten. De verslaggeefster van dienst vertrouwt het ook niet helemaal en vraagt hem het begrip theocratie eens uit te leggen. En verdomd: “Er is een fascistische theocratie wanneer je religie manipuleert en extremistische regels voorschrijft in de naam van die religie, ook al schrijft de religie zelf die regels niet voor.”

Is deze schrandere jongen, zoals de titel van de video suggereert, de toekomstig president van Egypte? Of zegt de jongen in werkelijkheid heel wat anders dan ondertiteld is? Afgaande op berichten in andere media gunnen we hem het voordeel van de twijfel. Feit is dat hij een verpletterende indruk maakt, op zowel de voor- en tegenstanders van Morsi. Een nieuwe vorm van kinderpropaganda is geboren.