Spring naar de content

Roken is voor bollebozen!

Eindelijk weer eens goed nieuws voor rokers! Jarenlang is het uitwasemen van tabakswalmen verketterd. Schreeuwende boodschappen op sigarettenpakjes, rookverbod en anti-rookreclames. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Jansen

Het hielp blijkbaar geen donder. Roken is namelijk weer cool en een weg naar een hogere sociale status. De afgelopen decennia werd roken gezien als iets voor domme mensen (lees: laagopgeleide provincialen) en iets ouderwets (roken is zóóó strippenkaart). Maar dat was vroeger. Jonge, hippe middelbaar en hoger opgeleide dames en heren in Amsterdam rookten in 2012 meer dan in 2008, concludeert de GGD. Lageropgeleiden en niet-hoofdstedelingen zijn overigens minder gaan roken, maar die lopen zoals altijd achter.

Opsteker voor de tabaksindustrie
Deze rokersnivellering is een opsteker voor de tabaksindustrie, want het scheelt in de kosten voor reputatiemanagement. Tatoeëerders verweerden zich vroeger tegen het goedkope imago van watervaste plakplaatjes door te stellen ‘er niet alleen zeelui, maar ook advocaten met tattoos waren’. Marlboro & Co kunnen straks bogen op een heel leger advocaten, communicatiedeskundigen, notarissen, bankiers en andere jonge bollebozen die met enige regelmaat een sigaret opsteken. Dat is prettig, want jong en slim (en rijk) is marketingtechnisch een fijne combinatie.

Blijft staan: de vraag hoe roken salonfähig is geworden onder de wijze hoofdstedelingen. Zoals met zoveel dingen in deze tijd is de crisis waarschijnlijk de hoofdschuldige. Studenten worden dankzij onderwijsbezuinigingen ineens geacht hun studie af te ronden binnen de daarvoor voorgeschreven tijd. Bindende studieadviezen, selectie aan de poort en langstudeerboetes dwingen studenten hun stress af te blazen in teerwolkjes. En vergeet natuurlijk niet de arme (mantel)pakken op de Zuidas. Daar heeft de sigaret allicht het witte goud van de troon gestoten als favoriet ontspanningsmiddel. Zij kunnen het in ieder geval nog betalen, in tegenstelling tot veel van die armoedige laagopgeleiden. Goed, het kost wat gezondheid, maar een mens moet zich kunnen onderscheiden, niet waar?

Rooksignalen passen bij quasinonchalante Indianenlook
En wat moet een hoogopgeleid mens anders doen op één van de talloze buitenfestivals in Amsterdam? Je moet je toch vermaken tussen het kauwen van xtc en drinken van water. Gesprekken zijn door de beukende techno niet te horen, maar gelukkig kent iedereen het aanstekergebaar. Rooksignalen passen ook nog eens perfect bij die quasinonchalante Indianenlook. Roken bij zwangerschap? Welnee, dat is namelijk slecht voor de baby en dus dom. Maar tot die tijd is roken blijkbaar helemaal zo dom nog niet.