Spring naar de content

‘Op vakantie’ op Airbnb

Weet je wat bijna net zo leuk is als op vakantie gaan? Net doen alsof je op vakantie gaat. Dat gaat als volgt. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pauline Bijster

Je opent Airbnb.nl en gaat op zoek naar de mooiste huizen die je kunt vinden. Een heel verslavende bezigheid. Dus trek er ruim de tijd voor uit.
Zo vond ik laatst een kasteel, vlakbij Barcelona op de site. Als ik ooit veel geld verdien, ga ik dat kasteel huren. Voor een week, samen met mijn tien beste vrienden en aanhang. Of misschien wel langer? Twee weken. In dat kasteel gaan mijn man en ik dan opnieuw trouwen, had ik ook bedacht, want het is uitstekend om in te trouwen. We kunnen nog veel mensen uitnodigen trouwens, alleen er kunnen er maar een stuk of twintig blijven slapen. Het kost drieduizend euro per nacht.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het mooiste vakantiehuis ter wereld
Als je aankomt op het privéterrein, zie je het kasteeltje liggen. Het is niet somber en donker, nee het is licht en schattig, een asymmetrisch gebouw, simpele stijl. Authentiek. Romantisch. Achter het kasteel zie je kilometers ver de omgeving: glooiende groene heuvels en bergen met een stralende zon erop. Het zwembad zie je op het terras liggen, waarvandaan je een nog mooier uitzicht hebt over de heuvels van de Spaanse streek. Voor het kasteel staan olijvenbomen op het terras. Een groot terras, in gedachten zet je er lange tafels neer met heel veel lekker Catalaans eten en cava en wijn. Een barbecue. Of nee een groot vuur, nog beter.

Onder de sterrenhemel
Het eten is gedeeltelijk binnen klaargemaakt in de grote horecakeuken op de begane grond. Alles binnen is trouwens mooi, had ik dat al gezegd? Alsof het zo uit VT Wonen komt, maar dan de Spaanse versie daarvan. Met originele tegels op de vloeren en hout, sierlijke kozijnen, hoge plafonds met versieringen. Naast de keuken is een grote zaal waar later op de avond het feest zal plaatsvinden. De vrienden die ook DJ zijn, zullen daar tot in de vroege uurtjes plaatjes draaien. Terwijl sommige vrienden dansen, zullen anderen buiten zitten onder de enorme sterrenhemel die er zal zijn.

Tien slaapkamers
Er zijn tien slaapkamers, wij zullen zelf de mooiste nemen met een eigen badkamer en hetzelfde magistrale uitzicht uit het raam als je vanuit het zwembad kunt zien. Op de ene foto is het kasteeltje nog mooier dan op de andere, de omgeving nog groener, het uitzicht nog verder.
Volgens het verhaal op Airbnb is het kasteeltje van een architect, Lucas heet hij. Het is slechts een klein stukje verwijderd vanaf het centrum van Barcelona, waar Lucas ook andere huizen heeft.
Familie kan eigenlijk ook wel komen, iedereen kan goedkoop naar Barcelona vliegen.
Het wordt de vakantie van ons leven.
Als we er geld voor hebben.
In gedachten plan ik ook alvast het jaar erna. Een super-design studio op Manhattan.

Sommige dingen zijn beter als fantasie
In het echt kan ik dat kasteel niet betalen, en misschien wel nooit. In het echt is het misschien helemaal niet zo groot en mooi als op de foto’s. En is een vakantie met tien of twintig vrienden behoorlijk ingewikkeld, om nog maar niet te spreken over hoe ingewikkeld vakantie met allerlei familieleden is. Er zouden ruzies ontstaan en ergernissen. Er zou teveel gedronken worden door mensen die niet meer zo goed tegen drank kunnen. Het zou misschien wel regenen, en dan zit je daar ben je zwembad en je uitzicht in de regen.

In het echt heb ik nog nooit iets geboekt op Airbnb.com. Sommige dingen, zoals kastelen, mogen dromen blijven.