Spring naar de content

Achter de schermen bij Humans of Utrecht

De succesvolle Facebook-pagina Humans of New York (meer dan een miljoen likes en een glossy fotoboek op komst) bracht fotografen over de hele wereld op een idee. Na Humans of Amsterdam en Humans of Rotterdam is er ook Humans of Utrecht. Een interview, afgewisseld met foto’s van mensen in Utrecht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Niek Stolker

Wie zijn jullie?
“We zijn één persoon, ikzelf, Paul Piebinga. Ik heb een ‘day job’ die ik de laatste jaren met fotografie heb weten te combineren. Ik probeer steeds echt leuke fotodingen te doen. Tijdens reizen door India en Rusland heb ik altijd geweldig genoten van het feit dat je met iedereen contact kon maken, zelfs als je de taal niet spreekt of leest. Ik vind contact maken met mensen waar ook ter wereld dik 50% van het plezier.”

HOU1
Jan (69) is from Velp and travels his holiday by boat (together with his family who are out shopping at this moment). The boat is currently moored in Utrecht. Jan still runs a shipyard where he builds and repairs boats. He rebuilt this boat forty years ago.

Waarom ben je begonnen met Humans of Utrecht?
“Op een of andere manier voelde ik me tijdens reizen helemaal vrij om wat dan ook en wie dan ook te fotograferen en – vooral – contact te maken met iedereen. In Nederland had ik dat gevoel veel minder. Mijn doel was dus simpel: veel mensen ontmoeten en mooie foto’s maken in Nederland. Ik heb eerst een tijd nagedacht en toen besloten geen tijd meer besteden aan nadenken, geen tijd te besteden aan thema’s, doelen of wat dan ook, maar om gewoon te beginnen. Doen dus. Zelfs de naam is niet origineel, maar geeft ook wel direct aan waar de inspiratie vandaan komt. Gewoon. Elke dag een foto. Het geeft me een geweldig beeld van Utrecht, gek dat ik nu wel overal mijn neus in steek en alles met een soort nieuwe interesse bekijk. De camera is gewoon een excuus om te kijken.”

Meet Iris, 19 and a student of photography.
Meet Iris, 19 and a student of photography.

Wat is je favoriete foto tot nu toe?
“Deze.”

Utrecht cooldown. Father Nanno (47, filmmaker) and daughter Suze (1,5) are enjoying cool (and safe) water on in front of their canal-side house.
Utrecht cooldown. Father Nanno (37, filmmaker) and daughter Suze (1,5) are enjoying cool (and safe) water in front of their canal-side house.

Waarom?
“De zwartwitfoto is uniek omdat het een beeld is dat eigenlijk alleen maar in Utrecht gemaakt kan worden, langs de werf midden in de stad.”

hou6
Mr Bosma (68) drives an old school Opel Record (that’s a German car), wears a fancy jacket and a cap.

Wat zijn je toekomstplannen? Een fotoboek, net als je voorganger in New York?
“Kijk, daar heb ik nu juist niet over nagedacht, omdat je dan met je gedachten bezig gaat in plaats van je camera. Dan ga je te veel door de bril van je doel werken. Mag ik er even over nadenken?”

The last 22 years, Fung is running a Vietnamese fast food counter on the Oudegracht. She fled from Vietnam 32 years ago and is lives in the Netherlands with three children and her husband.
The last 22 years, Fung is running a Vietnamese fast food counter on the Oudegracht. She fled from Vietnam 32 years ago and lives in the Netherlands with three children and her husband.

Vijf minuten later. En? Al toekomstplannen?
“Ja! Wat gaaf zou zijn is een boek over wat mensen allemaal op straat doen, zeg maar de straat als meubel. Zo’n serie ontstaat vanzelf als ik blijf rondlopen en fotograferen. Een ander heel mooi project zou een boek over Utrecht zijn, maar dan een boek over wat er allemaal in stad gebeurt met mooie foto’s en kleine verhaaltjes. Of een expositie? Maar hier denk ik nog niet te veel over na. Ik volg nog even mijn neus.”

Sisters Cecile (communication sciences student) and Martine (psychology students) just returned from a holiday in Indonesia, and are sunbathing and cooling at the same time.
Sisters Cecile (communication sciences student) and Martine (psychology student) just returned from a holiday in Indonesia, and are sunbathing and cooling at the same time.

Zie ook:
Achter de schermen bij Make That the Cat Wise
Achter de schermen bij Henk’s Fashion