Spring naar de content

Pensioenfonds: wilt u even bewijzen dat u nog leeft?

Maar liefst vierduizend bejaarden die voor het parlement van Jersey gewerkt hebben, schrokken zich het leplazarus door een controle van hun pensioenfonds. “De bureaucratie draait door. Je moet een formulier inleveren met contrasignatuur, gewoon om te bewijzen  dat je bestaat.” De 85-jarige Pierre uit het Engelse Jersey wist niet wat hem overkwam toen hij een Certificate of Existence (‘bewijs van bestaan’) in z’n brievenbus vond, vertelt hij aan de BBC. Pierre liet het er niet bij zitten, en bracht de pensioenkas een bezoekje: “Ik zei tegen die vent: ‘Ik sta hier en ik besta!'”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marthe van Engen

Twee pensioenen
Ron Amy, hoofd van het betreffende pensioenfonds, erkent dat een Certificate of Existence niet erg tactvol is. Toch was de brief volgens hem de beste manier om hun administratie te updaten. “We moeten dit doen, omdat sterfte niet altijd gemeld wordt”, verklaart hij. “Sommige echtparen hebben een gezamenlijke rekening. Wanneer één van hen overlijdt, ontvangt de ander twee pensioenen en krijgen wij dat niet te horen. (…) Het zou duidelijker zijn geweest als we de brief waren begonnen met een uitleg, voornamelijk voor hoogbejaarden.”

Het aantal oudjes dat zich letterlijk is dood geschrokken, is niet bekend. Lees het uitgebreide verhaal over de Certificate of Existence-brief.