Spring naar de content

Samenvatting PSV – Ludogorets: dit kan niet

Dit kan niet, zegt Jeroen Zoet vandaag op de clubwebsite van PSV.
Dit kan niet. De zekerheid van iemand die precies op de hoogte is van wat kan en niet kan.De keeper heeft het over de nederlaag van PSV tegen een Bulgaarse ploeg met een Tilburgse rechtsbuiten. Ik heb de wedstrijd zojuist in samenvatting teruggezien en wat Jeroen Zoet zegt, klopt als een zwerende vinger: dit kan niet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Heinen

Dit kan niet
In het wielrennen is het al langer folklore om bij iedere verrassende prestatie te zeggen: dit kan niet. Dit kan niet, want vorig jaar reed hij nog lang zo goed niet. Dit kan niet, want hij zit in een ploeg waarin iedereen goed rijdt. Dit kan niet, want hij heeft maar één been. Argwaan.
Ik denk vaak dat iets niet kan. Als Usain Bolt al halverwege de race begint te juichen en toch een baanrecord loopt denk ik: dit kan niet. Als een Nederlandse tennisser een wedstrijd wint: dit kan niet. Als ik lees dat Gerrie Mühren gestorven is. Als ik hoor dat Marianne Vos niet in vorm is. Als ik Joost Luiten hoor.
Dit kan niet.

Topsport is een aaneenschakeling van onmogelijkheden, daarin lijkt topsport op het leven zelf. Lees de ANP-koppen van een enkele ochtend en begrijp: dit kan niet.
“Russen arresteren Greenpeace-actievoerders.”
“Poetin wil mogelijk vierde termijn.”
”Vernietiging chemische wapens Syrië duurt een jaar.”
“Canadees treft paard op dak aan.”
“Organisator Gouden Pepernootgala verdwenen met opbrengst.”
“Sieneke treft schikking na vechtpartij.”
“PSV in eigen huis onderuit tegen Ludogorets.”

Kannietkannietkannietkannietkanniet.

Dit kon niet
“Dit kan niet” betekent hoogst zelden dat iets daadwerkelijk niet kan. “Dit kan niet” gaat altijd over wat zojuist gebeurd is. “Dit kan niet” kan naar believen vervangen worden door “Dit mag niet,” “Dit geloof ik niet” of “Als de wereld ook maar enige rechtvaardigheid en logica in zich zou herbergen, zou dit nooit plaatsgevonden hebben”.
In het geval van PSV’s nederlaag zou ik echter willen zeggen: dit kan niet. Binnen afzienbare tijd zal dan ook de onmogelijkheid van deze gebeurtenis door een parlementaire enquêtecommissie worden vastgesteld. Middels een lijvig onderzoek, een analyse van de gebeurtenissen en getuigenverklaringen van alle betrokkenen zal uiteindelijk tot de onwrikbare conclusie worden gekomen: “Dit kon niet.”

In het dankwoord zullen Jeroen Zoet en ik worden bedankt voor onze scherpe opmerkingszin. We zullen worden geïnterviewd door buitenlandse opiniebladen en we zullen ons bescheiden opstellen. Het was slechts een kwestie van eenvoudige registratie.
Iets zien en weten: dit kan niet.
Maar dat zal in de praktijk allemaal wel weer niet blijken te kunnen.