Wie wil er eigenlijk niet burgemeester van Utrecht worden?

Frank Verhoef 20 sep 2013 Politiek

De strijd om het burgemeesterschap van Utrecht is losgebarsten. Het lijkt wel alsof iedereen zin heeft om de geplaagde PvdA’er Aleid Wolfsen op te volgen.

Niemand minder dan voormalig vakbondszwaargewicht Agnes Jongerius, zanger en presentator Henk Westbroek, VVD’er Jan van Zanen én ex-PVV’er Jhim van Bemmel hebben gesolliciteerd naar de functie van burgemeester van de studentenstad. En dat is mogelijk nog niet alles: tot en met aanstaande zondag kan er worden gereageerd.

Een rondje langs de kandidaten: Van Zanen is nu burgemeester van Amstelveen en was tussen 1998 en 2005 wethouder in Utrecht. Volgens de lokale media is hij een goeie kanshebber. Tegenover Van Zanen staat Jongerius, bekend van de FNV, die namens de PvdA de stad wil besturen.

Westbroek heeft eigenlijk alleen maar gereageerd ‘om de voormalig vakbondsbobo dwars te zitten’, zei hij vandaag op de radio. Dat lijkt ook dé reden te zijn van het voormalige PVV-Kamerlid Jhim van Bemmel; of hij zit om werk verlegen, dat kan natuurlijk ook. Van Bemmel twitterde vanochtend in ieder geval: “Zojuist mijn sollicitatie op de vacature van Burgemeester van Utrecht op de post gedaan. And now we wait……..☺”.

Volgens de lokale media gaan er geruchten dat Femke Halsema óók de baas van Utrecht wil worden. Blijkbaar kan niemand wachten om probleem-burgemeester Wolfsen uit zijn lijden te verlossen. Wolfsen kreeg de afgelopen jaren maar liefst drie moties van wantrouwen aan zijn broek – en hij overleefde ze allemaal, dankzij zijn eigen PvdA in de Utrechtse gemeenteraad.

Reageer op artikel:
Wie wil er eigenlijk niet burgemeester van Utrecht worden?
Sluiten