Spring naar de content

De hipster-hashtag-gekte

Als je al een Instagram-account hebt, heb je de trend wellicht gespot. Het zou ook kunnen dat je steeds meer hashtags tegenkomt op andere sociale netwerken. Ja, al jaren. Maar nu echt steeds meer. Er heerst hashtag mania.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pauline Bijster

Het begon op Twitter, waar hashtags worden gebruikt om te kunnen zoeken op een bepaald onderwerp of mee te doen aan discussies. Onder andere de hashtag #durftevragen werd hier beroemd: verzonnen door Herman Dummer en Nils Roemen vanuit het idealistische idee dat we elkaar allemaal willen helpen. De hashtags werden steeds creatiever gebruikt, en niet meer alleen functioneel: je kon er woordspelingen mee maken, er kon ironie in doorklinken, #alleskanachtereenhekje.

Dat grappige schuine hekje deed daarna zijn intrede op Facebook. Waar het niet zoveel nut heeft, want op Facebook zit geen hastagh-zoekfunctie (die komt er misschien in de toekomst?). Maar het staat leuk.
Hashtags winnen terrein. Ze worden al gebruikt als searchtool op sommige nieuwe televisies en op websites buiten de sociale netwerken om, in sms’jes. De HEMA heeft sinds deze week ‘#1001 combinaties’.

foto

Ooit zullen niet alleen statussen maar volledige columns en blogs in hashtags worden geschreven. Daarna krantenberichten. Er zal een hashtag-woordenboek komen, hashtag-literatuur worden uitgegeven en hashtag-poëzie. Er komt hashtag kunst en hashtag grafitti. Kanye West heeft al eerder zogenaamde hashtag rap uitgevonden. Er is natuurlijk al een baby ‘Hashtag’ genoemd. Een hekje met veel ambitie, zoals het eerder werd omschreven door The New York Times. We versimpelen het leven door enkel te communiceren in zoektermen.

Nu is er Instagram, en daar doet men aan #tagsforlikes. Het is een trend, die zoals alle trends natuurlijk uit Amerika komt, en de hipste en meest gebruikte hashtags zijn daarom in het Engels. Hoe beroemder je bent of wilt worden, des te meer tags verzin je.

De Instagram-hipster-hashtag-handleiding:
#inprincipe #kanalles #aaneenhashtagvast #voormeervolgers #follow #followers: #use #popular #hashtags #like #love #nature #beach #baby #sun #eyes #pretty #life #beauty #sky #family #or #cool

#iniedergevalpositief #alwaysstaypositive #alwayspositive #positive

#donttalkabouthate #death #war #or #syrie #on #instagram #notcool #nobeauty #nolove.

#nextstep #maakeenfotovanjezelf #picture #of #yourself #aka #selfie #makemore #selfies #noemzeallemaal #selfie.

#veelfotos #meerfotos #makepictures #itsallaboutpictures #instapic #picoftheday #bestoftheday #photooftheday #zomooimogelijk #noemhetzelfalvast: #beautiful.

#gebruiknietaltijdfilters #zonderfilter #nofilter #cooler.
#opdonderdag #oudefoto #dienoemje #throwbackthursday #tbt.

#engels #nederlands #mix #noproblem.

#justtags #itsallabouttags #usetags #hashtags: #tagsforlikes.

#laatsteadvies: #iphoneonly

#yolo!
#generatienu
#succes
#like
#likeforlike #like4like
#followforfollow #follow4follow #followme #followback #instafollow
#share
#repost
#retweet
#this
#please
#thanks

(Of zo:)
hashtag