Spring naar de content

Is de Iraanse president Rohani geen Holocaust-ontkenner meer?

Veel moslims ontkennen de Holocaust, ook wel holocaustrevisionisme genoemd. Ayaan Hirsi Ali schreef al eens dat onwetendheid en gebrek aan informatie ten grondslag liggen aan dit standpunt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

Bijzonder is het dan ook wanneer een vooraanstaande moslim voorzichtig een stap zet richting erkenning van de Holocaust. De Iraanse president Hasan Rohani zei in een interview met Christiane Amanpour van CNN dat de misdaden van de nazi’s tegen joden en niet-joden tijdens de Tweede Wereldoorlog verwerpelijk en verfoeilijk zijn. Zoals overigens elke misdaad tegen de menselijkheid uit het verleden verschrikkelijk is. Hoewel hij niet expliciet ‘de Holocaust’ zegt te erkennen, kunnen de uitspraken wel als zodanig geïnterpreteerd worden, volgens Amanpour.

Rohani’s voorganger Mahmoud Ahmadinejad was tijdens zijn ambtstermijn in de volle overtuiging dat de Holocaust een mythe was. In een eerder interview met NBC weigerde Rohani de vraag over de Holocaust te beantwoorden, waarop de Israëlische president Benjamin Netanyahu hem ervan beschuldigde dat hij dezelfde opvattingen had als Ahmadinejad.

Amanpour kreeg dus wel antwoord. Rohani stelt echter ook dat er evengoed discussie moet zijn over het landje-pik waar Israël zich schuldig aan maakt:

“Nazis committed crimes against a group, now therefore they must usurp the land of another group and occupy it. This too is an act that should be condemned. There should be an evenhanded discussion.”

Overigens is algemeen bekend dat Iran een grote rol speelt in de burgeroorlog in Syrië: ze leveren wapens en geven training aan de troepen van Assad en terroristenbeweging Hezbollah. In dat licht bekeken druipen zijn uitspraken van hypocrisie:

Bekijk hier het fragment, vanaf minuut 3:00.