Spring naar de content

Protesten van de publieke omroep: bij voorbaat kansloos?

Vandaag protesteren duizenden medewerkers van de publieke omroep tegen de aangekondigde bezuinigingen van het kabinet. NPO-voorzitter Henk Hagoort zal samen met MAX-baas Jan Slagter een petitie overhandigen aan Sander Dekker (staatssecretaris Media). Met de actie probeert de NPO te voorkomen dat er nog eens 100 miljoen wordt bezuinigd op de publieke omroep. Ruim 250.000 mensen ondertekenden de petitie op niet123weg.nl.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

De demonstratie lijkt op voorhand al weinig effect te hebben. Dekker kondigde gisteravond aan dat de demonstranten niet hoeven te rekenen op ‘cadeautjes’. Aan het bedrag gaat niets veranderen. Er zijn binnen de NPO mogelijkheden om meer inkomsten te genereren, via de STER bijvoorbeeld. “Laten we kijken naar wat wel kan, in plaats van alleen maar te roepen wat niet kan,” aldus Dekker.

Algemeen directeur van de NOS Jan de Jong reageerde in een persbericht op het verwijt van De Telegraaf dat medewerkers van de NOS staken op kosten van de kijker:

“De NOS staakt niet, nooit zelfs, maar wie wil mag tijdens werktijd naar de demonstratie op het Malieveld. Eén op de tien werknemers van NOS zal op het Malieveld staan, maar iedereen steunt de demonstratie. Het publiek gaat echter voor: dus de programma’s worden gewoon gemaakt en uitgezonden.”

De Jong was gisteravond ook te gast bij Humberto Tan in RTL Late Night. Hier stuitte hij op een felle Maxim Hartman, die stelde dat de stekker volledig uit de NPO moet worden getrokken.

“Die hele publieke omroep is een ziek systeem. Trek de stekker er maar uit. Het is gebaseerd op leden, maar omroepen hebben niets te zeggen. Die kunnen met hun programma-ideetjes naar netmanagers. Die managers bepalen wat er wordt getoond.”

De oplossing volgens Hartman: succesprogramma’s verkopen aan de commerciële omroepen, die geld laten verdienen en daar dan een beetje van terugsluizen naar de publieke omroep. Die kan dan weer doen waar ze goed in is: vernieuwende en originele programma’s maken.
Geen mild oordeel, en dat van een presentator die bijna zijn hele carrière sleet bij de NPO.

Televisie- en radiopresentator Ruud Hendriks, ook in RTL Late Night, vindt dat de NPO zichzelf voor de gek houdt. “Jongeren kijken niet. Ze weten helemaal niet waar de verschillende netten en omroepen voor staan!”

Inmiddels is de demonstratie in volle gang. To be continued.