Spring naar de content

‘Linkse graaier’ Joost Zwagerman met de dood bedreigd

Schrijver Joost Zwagerman wordt met de dood bedreigd naar aanleiding van een artikel dat over hem verscheen op de website van studentenblad Propria Cures.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

In het artikel wordt gesuggereerd dat de schrijver vorig jaar ten onrechte 60.000 euro aan subsidie van het Letterenfonds heeft gekregen. Het studentenblad stelt dat dit geld bedoeld is voor jonge schrijvers die het geld écht nodig hebben, en niet voor gevestigde namen als Zwagerman. Ook wordt gesuggereerd dat de vriendin van de schrijver, die werkzaam is bij het Letterenfonds, ervoor gezorgd heeft dat het geld op de bankrekening van haar levensgezel werd gestort.

‘Complete onzin’ noemde Joost Zwagerman het artikel desgevraagd op deze plek. Ja, hij heeft inderdaad een werkbeurs aangevraagd en ontvangen, en ja dat bedrag is – verdeeld over twee jaar – in totaal 60.000 euro. Maar ‘dat doe je alleen als je niet van de pen kan leven, en dat was dat jaar in mijn geval zo’. De insinuatie dat zijn vriendin de subsidie zou hebben geregeld noemt hij ‘schandalig’. “Het artikel is dus niet alleen niet waar, het is smaad en laster,” voegde hij daaraan toe.

Doodsbedreiging
In een e-mail vertelt de schrijver: “Ik heb de eerste doodsbedreigingen al binnen via telefoon en sms. So much for hysterical Holland. In mijn leven kreeg ik alleen na het presenteren van Zomergasten met Ayaan Hirsi Ali en na de daaropvolgende moord op Theo van Gogh eerder doodsbedreigingen. Agressie op straat, telefoontjes, en alleen omdat ik die bewuste uitzending presenteerde. En nu dus weer.”

Verder: “Daarom zeg ik: ik reageer nooit op stukjes als die op de website van Propria Cures, maar nu moest ik wel. Dit stuk is zo beyond anything en lasterlijk dat ik wel kon vermoeden dat er een volkswoede over me heen zou komen. Om volkomen verzinsels.” Voor het Letterenfonds reden genoeg om een officieel persbericht uit te vaardigen waarin het bewuste broddelstukje wordt weerlegd.

Joost Zwagerman laat weten verder niets te willen melden over de aard van de bedreigingen en dat wat hem betreft de zaak klaar is.

Illustratie: Rik Reimert.